Švedska planira izbacivanje religije iz škola

Preporučujemo

Švedska Socijaldemokratska stranka je predložila novi zakon kojim bi stali na kraj nezavisnim vjerskim školama u ovoj sjevernoj zemlji.

“Religijski uticaj više ne treba da ima svoj dom u školama Švedske. Religija ne doprinosi djeci obrazovanjem koje im je neophodno za budućnost i život u našoj zemlji”, stoji u saopštenju ove stranke.

Socijaldemokrati tvrde da je djeci potrebno obezbjediti kvalitetno obrazovanje bez obzira na njihovo porodično porijeklo, zemlju iz koje dolaze, pol ili religijsku pripadnost.

Veliki broj škola u Švedskoj vode opštine u kojima se nalaze, međutim postoji i veliki broj nezavisnih škola koje su osnovali sami građani. Ove škole imaju svoj sistem obrazovanja, ali imaju i dužnost da prate upustva i pravila koja propisuje Vlada Švedske, bez obzira na to što djeluju nezavisno od ostatka javnih školskih ustanova.

Škole bez uticaja religije postale su goruća tema u ovoj sjevernoj zemlji nakon što je prošle godine objavljen video-snimak koji prikazuje dječake i djevojčice koji ulaze na različite ulaze u jednu islamsku školsku zgradu u Stokholmu.

Švedski ombudsman za probleme diskriminacije je kasnije osudio ovu školsku ustanovu da je prekrišila antidiskriminatorske zakone.

Međutim, iz ove škole su istakli da se sliče stvari dešavaju i u javnim školskim ustanovama, gdje djeca na časovima fizičke kulture vježbaju u odvojenim grupama.

“Mi imamo jasan stav. Nijedan učenik ne bi smio da bude predmet religijskog uticaja. Da budemo potpuno transparentni, naš stav je da religija treba da bude izbor samog učenika”, rekla je članica Socijaldemokratske stranke Švedske Ana Ekstorm.

Ona tvrdi da bi kamen temeljac unapređenja Švedske trebalo da bude jednakost u školama, gdje bi i roditelji i djeca bili sigurni da obrazovanje doprinosi znanju iz oblasti nauke i da doprinosi sticanju potrebnih vještina za moderno doba, a ne izučavanje religijskih dogmi.

Članovi ove partije se zalažu za stvaranje škola potpuno nezavisnih od religijskog uticaja, ali ističu da je još potrebno stvoriti određene alate koji bi doprinijeli stvaranju ovakvih škola.

“Ja dolazim iz države gdje su religijski uticaj i polna segregacija bili prisutni u svim školama. Ne planiram da podržavam takav vid ugnjetavanja koji sam proživio ja, ali i mnogi drugi. Pobjegli smo od takvog sistema i ne bih volio da to vidim u švedskim školama”, rekao je ministar javne administracije Ardlan Šekarbi, koji je odrastao u Iranu prije nego što je zatražio azil u Švedskoj.

Ovaj ministar je dodao da u školama u Švedskoj treba da postoje nastavnici i direktori koji će promovisati prave vrijednosti i principe obrazovanja i nauke, a ne gomila sveštenika i imama koji će djeci govoriti o religijskim dogmama.

(RTV Glas Drine/Nezavisne)

Najnovije

spot_img