Ogroman asteroid ide ka Zemlji: NASA ima plan za njegovo uništenje

Preporučujemo

Asteroid Benu (Bennu), prečnika 500 metara, kruži oko Sunca brzinom od 101.388 kilometara na sat, a naučna istraživanja ukazuju da postoji mogućnost od 1:2.700 da bi mogao pogoditi Zemlju 2135. godine.

NASA ne vjeruje da bi Zemlja mogla biti ugrožena, ali uvijek postoji šansa da se u putanji nešto poremeti, pa zato ne žele prepustiti stvar slučaju.

Iz tog razloga, pokrenut je projekt pod nazivom HAMMER, koji vode NNSA, NASA i dva američka državna odjeljenja iz Ministarstva energije. Oni žele lansirati letjelicu težine 8,8 tona koju nazivaju “impaktor” i zabiju je u Benu, ili da koriste nuklearno oružje za odvraćanje ili uništavanje.

– Ako je asteroid mali i ako imamo na raspolaganju dovoljno vremena, možemo ga skrenuti s putanje pomoću ‘impaktora’, ali ako budemo bili u žurbi, koristit ćemo nuklearno oružje – izjavio je fizičar Dejvid Dirborn (David Dearborn).

– Ne možete nikada biti sigurni hoće li će se asteroidi držati putanja koje su proračunate, jer morate uzeti u obzir faktore kao što su solarni vjetrovi i gravitacijsko polje Jupitera, a postoji i mnoštvo opasnih asteroida koje još nismo otkrili – navodi naučnik i dodaje kako je upravo zbog toga pokrenut projekt HAMMER.

Mada je projekt pokrenut, to još ne znači da će biti realiziran jer se procjenjuje da će troškovi iznositi više milijardi dolara.

(RTV Glas Drine/Avaz)

Najnovije

spot_img