Za danas najavljeni novi protesti boraca

Preporučujemo

Demobilisani borci koji već deset mjeseci protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu poručili su nedavno da će danas ponovo izaći na masovne proteste.

“Bacanje prašine u oči, idemo na kantone, razvlače nam pamet. Razvući ćemo je i mi njima”, poručio je nedavno za N1 Hamza Krkalić, demobilisani borac.

Kako su najavili, organizovat će nove proteste.

“Bit će na 4, 5 mjesta nebitno, ostavljeno je svakom kantonu da odredi lokaciju. Bit će 5 do 12”, ističe Krkalić za N1.

Na posljednjoj sjednici Vlada Federacije BiH je, sagledavši potrebe i zahtjeve demobilisanih boraca, razmatrala Prednacrt zakona o demobilisanim borcima, na osnovu kojeg treba doći do poboljšanja položaja boračke populacije.

– Data je puna podrška rješavanju ovog važnog društvenog pitanja. U najkraćem roku zatražit ćemo mišljenje kantona, Saveza gradova i općina i MMF-a – rekao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata Salko Bukvarević za N1 televiziju.

Federalne vlada je zadužila resorno federalno ministarstvo da hitno za narednu sjednicu pripremi Prijedlog uredbe o pravu na osnovno osiguranje demobilisanih branilaca odbrambeno-oslobodilačkoga rata, prema kojoj bi pravo ostvarili demobilisani branilac muškarac stariji od 60 godina i žena demobilisani branilac starija od 50 godina, a koji nemaju drugih primanja.

Osim toga, resorno federalno ministarstvo je zaduženo da s Federalnim zavodom za zapošljavanje pokrene zapošljavanja, prije svega, djece šehida i poginulih boraca, a zatim i svih drugih boračkih kategorija.

Također, u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta utvrđena je, kaže Bukvarević, i hitna obaveza Ministarstva da pripremi odluku o usklađivanju isplatnih koeficijenata i visine osnovice za invalidnine i naknade ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca.

Vodeći računa o raspoloživim sredstvima, inicirano je da to bude, tvrdi Bukvarević, povećanje invalidnina za 1,5 posto. To bi bio prvi put u posljednjih pet godina da dolazi do povećanja invalidnina za RVI i porodice poginulih boraca.

– Također, Vlada je podržala opravdan zahtjev demobilisanih boraca za konačnu uspostavu i objavu jedinstvenog registra branilaca, te naložila Ministarstvu da razmotri sve zakonske mogućnosti za njegovu objavu. U tom smislu, nemamo problema, osim izjašnjenja Agencije za zaštitu ličnih podataka. Pokušati ćemo naći i druge modele da realizujemo ovaj zahtjev – poručio je Bukvarević.

S Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata udružit će se Federalni zavod za zapošljavanje u cilju zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije s obzirom da je, navodi Bukvarević, ostalo oko 4.500 nezaposlene djece demobilisanih boraca.

Najnovije

spot_img