Vlada TK: Utvrđen prijedlog rebalansa budžeta

Preporučujemo

Na danas održanoj sjednici Vlada je utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu. Rebalansirani budžet Tuzlanskog kantona iznosi 564.352.742,00 KM, što je za oko 70,5 miliona KM više u odnosu na aktuelni Budžet Tuzlanskog kantona za 2022.godinu. Ovim se stvaraju pretpostavke za provedbu mjera na koje se Vlada TK obavezala kada je krajem februara preuzela dužnost. Između ostalog, rebalansom budžeta veće plaće dobit će svi zaposleni u obrazovanju, značajna sredstva bit će usmjerena na opremanje policije te poljoprivredu, a bit će osigurana i jednokratna pomoć penzionerima s najnižom penzijom.

Za opremanje policije su već odobrena tri miliona, a rebalansom je predviđeno dodatno povećanje, odnosno osiguranje 10,4 miliona KM za nabavku opreme, kao i 1,7 miliona KM za nabavku zemljišta za izgradnju PU Živinice i 800.000 KM za rekonstrukciju Kampusa Univerziteta u Tuzli i stjecanje uslova za smještaj Policijske uprave Tuzla i MUP-a.

Planirano je i 17,7 miliona KM za isplatu naknada porodiljama, koje će dobijati 1.000 KM tokom odsustva. Za penzionere je osigurano 3,6 miliona. Malo više od deset miliona bit će izdvojeno za povećanje plaća svih zaposlenih u obrazovanju, koje će iznositi 9,5 posto u odnosu na plaću koju su primili u decembru 2021. godine.

Za poljoprivredu je planirano povećanje od skoro 3,2 miliona, čime je ukupan iznos za ovu oblast povećan na oko 11,5 miliona KM. Značajna ulaganja planirana su i u oblasti obrazovanja. Pola miliona maraka je predviđeno za projekat stipendiranja nadarenih učenika i studenata, a osiguran je i novac za nabavku udžbenika za sve osnovce, te dodatnih 400 hiljada za izgradnju Osnovne i Srednje muzičke škole u Tuzli.

Ukupna ulaganja u projekte u vezi s obrazovanjem će iznositi 3,6 miliona KM, rečeno je danas. Kada smo kod obrazovanja treba istaknuti da je 2,76 miliona KM planirano za nabavku udžbenika za učenike svih razreda osnovnih škola, te 60.000 KM za uređenje STEM učionica. Za neke stavke povećanja su i više od 100 posto, pa su tako za izgradnju lokalnih cesta uz postojećih 1,8 miliona, osigurana i dodatna dva miliona KM, a za 100% su, prema jednoj od mjera iz ekspozea premijera, uvećana i sredstva namijenjena za podršku povratku. Kapitalni izdaci koji podrazumijevaju ulaganja u škole, pravosuđe i kantonalne institucije iznosili su 3,5 miliona, a rebalansom su uvećani na 5 miliona KM.

Planiran je i prvi milion KM za ulaganje u obnovu zgrade „Soda – So“ u Tuzli, koja je spaljena tokom protesta u februaru 2014. godine. Osim navedenog Rebalansom je planiran i dodatni milion KM za Međunarodni aerodrom Tuzla. Robne rezerve su imale na raspolaganju nešto manje od milion KM, a to je povećano za dodatni milion maraka. Osigurano je 600 hiljada KM za informatizaciju zdravstvenih ustanova, odnosno nabavku opreme potrebne za uvođenje elektronske zdravstvene knjižice.

Tu je i povećanje od 3 miliona KM u oblasti zaštite okolice, te 1,3 miliona za opremanje štabova civilne zaštite. Da istinski planira realizirati projekte ravnomjernog razvoja svih dijelova Kantona, Vlada je pokazala i činjenicom da je u Rebalansu stavka podrške nedovoljno razvijenim jedinicama lokalne zajednice povećana za 50%, sa 1,1 na 1,65 miliona KM. Pažnja je Rebalansom posvećena i kulturi, sportu i mladima, tako su za ove namjene osigurane i dodatne 653.000 KM.

Također, Vlada je danas utvrdila i Zakon o Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu.

Najnovije

spot_img