Adis Ahmetović postao član Liderske elite za Srebrenicu

Preporučujemo

Na danas održanom sastanku u online formatu kojem su prisustvovali prisustvovali predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica na čelu sa direktorom Emirom Suljagićem, i Adis Ahmetović, člana Bundestaga. Adis Ahmetović se pridružio Liderskoj incijativi za Srebrenicu.

Tema sastanka je bila Liderska inicijativa za Srebrenicu koja je neformalna grupa bivših i sadašnjih najviših izabranih i imenovanih dužnosnika iz cijelog svijeta, te lideri/liderice civilnog društva i akademske zajednice koji su okupljeni oko Memorijalnog centra Srebrenica.

Ahmetović je istakao važnost emorijalizacije i borbe protiv negiranja genocida od strane osoba koje obavljaju funkcije na najvišim nivoima. Također, iskazao je spremnost za zagovaranje podrške Memorijalnom centru Srebrenica u njihovim aktivnostima koje su usmjerene u očuvanje sjećanja na žrtve genocida iz 1995. godine u Srebrenici.

“Veoma je važno pričati o našoj nedavnoj prošlosti, o genocidu u Srebrenici kao zločinu u Evropi, a posebno danas kada imamo aktivni rat u Evropi. Pridružujem se Liderskoj inicijativi za Srebrenicu, stojim na raspolaganju i podržavam rad Memorijalnog centra,“ kazao je Ahmetović.

Dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra, naglasio je važnost podrške lidera zemalja Evropske unije a posebno Njemačke koja je važan partner Bosni i Hercegovini i s kojom imamo jake kulturne veze.

Liderska inicijativa za Srebrenicu danas broji 46 članova i članica koji dolaze najviše iz evropskih zemalja, ali i iz SAD-a, Kanade, Egipta, Venecuele i drugih.Od poznatijih članova Liderske inicijative za Srebrenicu su, uz predsjedavajućeg Inicijative prof. dr. Zlatka Lagumdžiju, Jadranka Kosor, Kerry Kennedy, Ivo Josipović, Nataša Kandić, Sonja Biserko, Jasmina Hostert, Tineke Strik i Diego Arria.

Najnovije

spot_img