Vlada TK osigurat će 130 miliona KM za pomoć privrednicima

Preporučujemo

Vlada Tuzlanskog kantona u narednom periodu osigurat će 130 miliona konvertibilnih maraka za pomoć privredi koja trpi posljedice zbog pandemije koronavirusa.

Na sastanku premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i kantonalnog ministra finansija Suada Mustajbašića sa predstavnicima političkih stranaka koje čine skupštinsku većinu prezentirane su sve one mjere koje je Vlada poduzela od proglašenja stanja prirodne nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Prvi paket mjera vrijednosti skoro 30 miliona KM prije svega se odnosi na pomoć zdravstvenom sektoru sa 2,5 miliona KM, zatim podršku poljoprivredi sa 7,5 miliona KM te okvirno 20 miliona KM za podršku privredi.

“Od ovih 20 miliona, 15 miliona se odnosi na direktnu podršku našim privrednim subjektima, odnosno radnicima u privrednim društvima koja su direktno pogođena naredbama kriznih štabova ili štabova civilne zaštite. Iz ovih sredstava mi ćemo obezbijediti neto plaće za radnike, a nakon što Federacija BiH osigura uplate doprinosa iz plaće. Preostali dio sredstava od skoro četiri miliona KM, predvidjeli smo da uvećamo poziciju podrške razvoja kantona u Ministarstvu privrede TK. Ova sredstva ćemo nastojati da sa bankama partnerima multipliciramo, čime bi smo osigurali okvirno 100 miliona KM beskamatnih kreditnih sredstava za naše privrednike”, rekao je ministar finansija Suad Mustajbašić.

Kantonalna vlada je koncem prošle godine pokrenula sličan beskamatni kreditni aranžman sa BBI bankom i zahvaljujući tome privrednici sa područja Tuzlanskog kantona već imaju na raspolaganju beskamatni kreditni portofolio ukupne vrijednosti više od 25 miliona KM.

Kako su naveli iz Vlade TK, imajući u vidu navedeno, može se reći da će privredi u Tuzlanskom kantonu biti na raspolaganju okvirno 125 miliona KM.

Vlada TK je također u prethodnom periodu rezervirala i određena namjenska sredstva za podršku privredi, a i značajno je umanjen i jedan od parafiskalnih nameta. Radi se o naknadi za opće korisne funkcije šuma, čijeg će plaćanja privrednici u narednom periodu biti pošteđeni.

S obzirom da postoje određena mišljenja kako je Vlada Tuzlanskog kantona trebala sa mjerama podrške privrednicima započeti ranije, ministar Mustajbašić ističe da je opredjeljenje Kantonalne vlade takvo da se sačekaju mjere Vlade Federacije BiH.

“Vlada i Parlament Federacije BiH treba da budu lideri u ovom procesu. Mi ćemo podržati njihove mjere i eventualno ih dopuniti kako bismo povećali obuhvat broja privrednih subjekata koji će ostvariti pravo na pomoć te kako bismo izbjegli da se podrška prema određenim subjektima duplira, a da neki drugi ostanu uskraćeni. Time očekujemo ostvarenje kvalitetnijeg efekta na privredu”, zaključio je ministar Mustajbašić.

Najnovije

spot_img