Vlada TK-a osigurala 400.000,00 KM za zapošljavanje i samozapošljavanje djece šehida i poginulih boraca

Preporučujemo

Današnjim potpisivanjem Ugovora o sufinansiranju zapošljavanja po Projektu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida/poginulih branitelja stvoreni su uslovi da 26 osoba dobije zaposlenje.

Radi se o realizaciji projekta zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca, koja se nalaze na evidenciji JU Službe za zapošljavanje TK. Za realizaciju ovog projekta Vlada i Ministarstvo za boračka pitanja TK su osigurali 400.000,00 KM, a projekat se realizira u saradnji sa Službom za zapošljavanje.

Kako je danas istaknuto, u oba programa, zapošljavanja i samozapošljavanja, planirano je sufinansiranje dijela troškova obaveznih doprinosa i neto plaće za narednih 12 mjeseci i to 600,00 KM mjesečno, po osobi za nekvalifikovane radnike, 966,27 KM mjesečno, po osobi za radnike srednje stručne spreme i 1.289,16 KM po osobi sa osobe sa visokom stručnom spremom.

„Radi se o ukupno 26 zaposlenika od čega je njih troje primljeno kroz program samozapošljavanja, a 23 osobe će biti zaposlene kod određenih poslodavaca. Ovaj projekat se realizira od 2017. godine, međutim prvi po put ove godine imamo program samozapošljavanja“, izjavio je ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović.

„Interesantno je da od 23 potpisana ugovora imamo dva ugovora o samozapošljavanju, dakle radi se o osobama koje otvaraju vlastite biznise i to nam je garancija da će takve osobe ostati u BiH. Očekujemo da će ove druge osobe ostati kod poslodavaca i nakon isteka ovog ugovora“, riječi su direktora Službe za zapošljavanje Fahrudina Mustafića.

Edukacijski centar Nahla je jedan od poslodavaca koji je danas potpisao ugovor. Njihov cilj je obrazovanjem raditi na osnaživanju žena, te će tako jedna od djevojaka iz porodice šehida minimalno u narednih 12 mjeseci biti zaposlenica u ovome centru.

„Imali smo priliku da upoznamo djevojku kojoj smo željeli kroz ovaj poziv da olakšamo, a sa druge strane da i mi dobijemo priliku nju da upoznamo kao radnicu. Principijelno nikad ne upošljavamo osobe samo zbog određenog poziva i sve osobe koje upošljavamo zadržimo do onog momenta dokad imamo mogućnost i potrebu u smislu naših projekata i aktivnosti jer smo neprofitni sektor“ kazala je danas direktorica Nahle Jasmina Gobeljić – Dedić.

Imajući u vidu plemenit cilj ovog programa, tokom današnje svečanosti izražena je želja i potreba za većim animiranjem svih poslodavaca sa područja kantona, kako u javnom, tako i u realnom sektoru, da se prijave na ovogodišnje javne pozive i pruže priliku ovoj djeci za zaposlenje.

To je jedan od načina da se njihovim roditeljima, koji su za slobodu u Bosni i Hercegovini dali svoje živote.

Najnovije

spot_img