UNIMR ‘Nino Ćatić’- Baštinimo vrijednosti koje simboliziraju Hajra i Nino Ćatić

Preporučujemo

Povodom smrti Hajre Ćatić, Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” izražava sućut njenoj porodici, prijateljima i suborcima u traganju i pronošenju istine o razmjerama zla i mržnje koji su doveli do zločina genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i okolini, za šta su krive velikosrpske vojne i policijske snage zajedno sa svojim pomagačima – saopćeno je iz tog udruženja.

U saopćenju se navodi da je majka Nihada Nine Ćatića, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, heroina jednog naroda i jedne zemlje, počasna članica ovog udruženja, život posvetila traganju za istinom, ali i za posmrtnim ostacima svoga sina.

– Upravo činjenica da nije našla ovozemaljski smiraj, jer se nije ostvarila ta njena želja, neka bude podstrek svima nama koji se nalazimo s ove strane civilizacijske vododijelnice, gdje ne postoji mjesto za zlo prema drugačijima, da nastavimo njenim putem, svako na svoj način, i da istrajemo – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da to preuzimanje emaneta treba polučiti konstantno zahtijevanje od nadležnih institucija da aktivno i neprestano procesuiraju zločince i traže nestale.

Osim toga, neumorno treba pozivati i poticati različite bosanskohercegovačke i međunarodne instance da daju doprinos trajnom podsjećanju na razmjere brutalnog zločina, na njegove žrtve, počinioce i negatore.

– UNIMR “Nino Ćatić” će dati sve u našoj moći da kroz aspekte svog djelovanja gaji sjećanje, kako na Hajru Ćatić, tako i na njenog sina koji je bio glas istine iz opkoljene Srebrenice i paradigma nemara prema tim upozoravajućim činjenicama koje tada mnogi svjetski moćnici nisu htjeli čuti. Kreirat ćemo svoje aktivnosti i afirmirati svako medijsko djelovanje koje je na tragu životne misije, lika i djela Hajre i Nine Ćatića – navodi se u saopćenju UNIMR “Nino Ćatić”.

Najnovije

spot_img