U UKC Tuzla potpuno obustavljene posjete pacijentima zbog sezonske gripe

Preporučujemo

Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla saopštio je danas da su posjete pacijentima obustavljene do daljeg zbog nestabilne epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona u vezi sa sezonskim gripom.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, od početka oktobra prošle godine registrovan je 3.801 slučaj oboljelih od bolesti sličnih gripu i 14.646 slučajeva akutnih respiratornih infekcija.

Od bolesti sličnih gripu sedmično je obolijevalo 190 ljudi, dok su od respiratornih infekcija pomoć ljekara sedmično u prosjeku tražile 732 osobe.

Zbog ove kliničke slike, od kraja januara hospitalizovano je 48 osoba, od kojih se 32 još nalaze na bolničkom liječenju, a najčešće komplikacije su upala pluća.

“Molimo građane za razumijevanje i saradnju, kao i da se pridržavaju mjera prevencije radi smanjenja obolijevanja od gripa”, saopšteno je iz UKC Tuzla.

U Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona danas je potvrđeno da je starija žena preminula u UKC-u Tuzla od posljedica sezonskog gripa.

Ovo je peta osoba koja je u UKC-u Tuzla u proteklih nekoliko dana preminula od posljedica gripe, odnosno preminula je djevojka od virusa H1N1, poznatiji kao svinjski grip, dok su ostale tri umrle osobe imale virus tipa A i B.

Najnovije

spot_img