Ćamil Duraković: Poništiti sporazume sa Katoličkom crkvom i SPC-om

Preporučujemo

Nakon novih pritisaka i poruka Mladena Ivanića i Dragana Čovića u vezi sa odbijanjem potpisivanja sporazuma između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice, oglasio se lider Pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković.

Duraković smatra da je potpuna diskriminacija i stavljanje u poziciju ekskluzivnih vjerskih ustanova – potpisivanje sporazuma sa Katoličkom crkvom i Srpskom pravoslavnom crkvom, a zanemarivanje drugih vjerskih zajednica u BiH.

Duraković je pozvao člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da podnese apelaciju prema Ustavnom sudu i zatraži da se ponište sporazumi sa KC i SPC-om kao diskriminatorni u odnosu na druge vjerske zajednice.

“Povratnici u RS-u su svjedoci nesrazmjerno velikih izdvajanja iz javne kase za Srpsku pravoslavnu crkvu. U Ustavu se ova institucija izdvaja i postavlja kao ‘entitetska crkva’. Svjesni greške ranijih politika koje su ratifikovale i potpisale sporazume sa dvije vjerske zajednice, te su propustile da to urade sa IZ-om, postaje jasno da nema šanse da će na tome Ivanić i Čović popustiti. Zbog toga, vrijeme je za novi stav – protiv bilo koje vrste potpisivanja posebnih sporazuma sa vjerskim zajednicama. Potrebno je da se odnosi sa svim vjerskim skupinama uređuju Zakonom o vjerskim zajednicama, a ne trebam napominjati da je to, na kraju krajeva, bilo i prvobitno polazište i samog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, već nas je povlašteni status SPC-a i KC natjerao da idemo u pravcu posebnih ugovora”, kazao je Duraković.

Primarna greška je, smatra on, bila tretiranje odnosa sa Vatikanom kao međunarodnopravnim subjektom, Srpskom pravoslavnom crkvom kao vjerskom zajednicom sa sjedištem u drugoj zemlji i Islamskom zajednicom u BiH na isti način.

“Proceduralno gledano, za sporazum sa IZ-om nije ni bilo potrebno odobrenje Predsjedništva BiH. Međutim, s obzirom da su svojim nemarom samozvani zaštitnici ‘bošnjačkih interesa’ doveli Islamsku zajednicu u ovu poziciju, vrijeme je da izađu pred javnost i priznaju da nisu napravili ništa na ovom planu. Vrijeme je da se svi sporazumi ponište, te da se saradnja sa vjerskim zajednicama vrati u zakonske okvire”, zaključio je Duraković.

Najnovije

spot_img