U Tuzlanskom kantonu raste broj zaraženih, zatražena hitna sjednica

Preporučujemo

Tuzlanski kanton danas ima 121 novozaraženu osobu i bilježi blagi porast broja oboljelih, pa zato kantonalni poslanici traže hitnu sjednicu Skupštine TK.

Ovdašnja javnost je u šoku jer je porodica Joldić iz tuzlanskog naselja Bukinje za osam dana ostala bez tri člana koja su bila zaražena korona virusom.

U periodu od 7. do 15. marta preminula su braća Hariz ( 70)  i Fuad (60) te njihova majka Bejza koja je imala 98 godina.

U UKC-u je 46 uposlenika zaraženo. Što se tiče popunjavanja covid bolnica, oko 50 % kapaciteta je na raspolaganju. U bolnicama je 106 osoba hospitalizirano, a 20 osoba je u izolatoriju na posmatranju i djagnostici.

Za sada ima dovoljno PCR testova, zaštitne medicinske opreme te zaliha kiseonika.

“Mi preduzimao sve mjere da nam se ne desi sličan scenarij koji se dešava u pojedinim dijelovima FBiH i mi ćemo učiniti sve da do toga ne dođe. Imamo vremena i ne trebamo gubiti ni jedan sat ili dan. Sve mora biti u tom smjeru. Nije nam prvi puta niti je ovi prvi val. Ovo je treći val i ne bi trebalo da nas neke stvari iznenade”, rekao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Vežu angažovanost u brobi protiv pandemije, traže određeni poslanici od Vlade TK. Tako je Klub poslanika SDA u Skupštini TK,  uputio zahtjev za sazivanje hitne sjednice Skupštine jer smatra da se Vlada TK, uspavala.

“Smijenili su Upravni odbor UKC-a Tuzla i taj isti dan, nisu postavili privremeni. Ostavljaju najznačajniju zdravstvenu ustanovu na kantonu bez privremenog UO”,  rekao je Fahrudin Skopljak iz SDA i naglasio da se kantonalna vlada najmanje bavi pandemijom.

Jedine dvije mjere, nastavlja Skopljak, bilo je ograničenje rada ugostiteljskih objekata na pet dana te su izmjenili Zakon o javnom okupljanju i uveli kazne za nenošenje maski.

“Mi ih želimo alarmirati i razbuditi. Nalazimo se u teškoj situaciji i vidimo šta se dešava u okruženju , čeka nas još teže vrijeme, a oni ti posmatraju”, zaključio je Skopljak.

U Tuzlanskom kantonu od početka pandemije pa do danas, umrlo je 667 osoba koje su bile pozitivne na testu za korona virus.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img