Ovako izgleda COVID-pasoš EU

Preporučujemo

Evropska komisija usvojila je danas prijedlog koji definira kako bi trebao izgledati “digitalni zeleni certifikat” ili potvrda koja bi trebala olakšati putovanja u EU, a koja bi sadržavala podatke o tome da je neka osoba ili cijepljena protiv Covida-19, ili ima svježi negativni PCR test, ili je preboljela Covid-19 i razvila antitijela, javlja Večernji.hr.

Posjedovanje “digitalnog zelenog certifikata” ne bi trebao biti preduslov za slobodu kretanja, naglašava se u prijedlogu Komisije, što znači da će ljudi moći putovati i bez te potvrde, premda će vjerovatno biti podložni pravilima o samoizolaciji po dolasku na mjesto na koje putuju.

Svi će i dalje uživati slobodu kretanja u EU, ali očito je da će to kretanje biti lakše ljudima koji imaju digitalnu potvrdu da su vakcinisani, testirani s negativnim rezultatom ili preboljeli Covid-19. Poenta digitalne potvrde je da se potrebni podaci mogu lako očitati na svim graničnim prijelazima, po svim državama članicama, neovisno o jeziku i različitom izgledu nacionalnih formulara.

“Certifikati bi trebali sadržavati samo one osobne podatke koji su potrebni. S obzirom da osobni podaci uključuju i osjetljive medicinske podatke, treba osigurati visok nivo zaštite podataka i očuvati princip minimizacije podataka”, piše u prijedlogu Komisije. Prijedlog je napisan u obliku evropske uredbe, što znači da ga trebaju usvojiti Vijeće EU (države članice) i Evropski parlament prije no što stupi na snagu.

No, kad stupi na snagu uredba će biti pravno obvezujuća za sve države članice EU, što ne bi bio slučaj da je Komisija odlučila iznijeti prijedlog u obliku preporuke državama članicama. 

Države će imati obavezu izdati vakcinisanim građanima digitalni certifikat s podacima o imenu i prezimenu, vrsti primljenog cjepiva i podacima o tome ko je izdao certifikat.

Sve države članice morat će automatski prihvaćati takav certifikat ako je riječ o vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA). Kad je riječ o kretanju građana vakcinisanih injekcijom koju nije odobrila EMA, tj. ruskim ili kineskim cjepivom, države će moći, ako to žele, iznimno (ne automatski) prihvaćati i takve putnike kao ravnopravne putnicima koji su cijepljeni vakcinama odobrenima u cijeloj EU, navodi Večernji.hr. 

Najnovije

spot_img