Članice EU pojedinačno će odlučivati koje vakcine prihvataju za potvrdu o vakcinaciji

Preporučujemo

Evropska komisija danas je predložila uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Europske unije tokom pandemije. To će biti dokaz da je osoba cijepljena, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na covid-19.

Članice će same odlučiti koje će se vakcine moći unijeti u certifikat o vakcinaciji za putovanja unutar EU, javlja Agencija.

Evropska komisija je objavila kako će potvrda biti dostupna i sigurna za sve EU građane, nediskriminatorna, te će sadržavati samo osnovne informacije.

Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnatom obliku na jeziku zemlje koja ih izdaje i na engleskom. Sadržavat će kod kako bi se osigurala sigurnost i autentičnost potvrde.

Te potvrde trebaju biti usklađene i provjerljive u cijeloj Europskoj uniji. Čeka se potvrda članica i Europskog parlamenta

Komisija poziva države članice i Europski parlament da što prije usvoje prijedlog kako bi uredba mogla stupiti na snagu do ljeta.

Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas kazao je u intervjuu FAZ-u da potvrda treba biti spremna “do ljeta, a ljeto počinje 1. juna”.

Najnovije

spot_img