U Turskoj uočen neobičan oblik koronavirusa, ljekari mislili da se radi o raku pluća

Preporučujemo

Turčin inicijala N. T. mogao bi biti jedinstven primjer po načinu na koji ga je napao koronavirus. Prema riječima jedne turske doktorice, 52-godišnji pacijent patio je od napada Covid-19, oponašajući karakteristike raka pluća.

Pacijentu u južnoj turskoj provinciji Kahramanmaras prvobitno je dijagnosticiran rak pluća, ali je prije operacije uklanjanja tumora bio pozitivan na koronavirus. Nakon liječenja infekcije, bio je dobro, na iznenađenje ljekara, bez tragova raka.

Doktorica Fatos Kozanlı, koja je pratila pacijenta, rekla je da bi pacijent mogao biti prvi u svijetu zaražen takvim oblikom koronavirusa.

On je patio od bolova u grudima kada je posjetio bolnicu i otkriveno je da ima tumor na desnom plućnom krilu, četiri centimetra širok. Nakon daljnjeg pregleda dijagnosticiran mu je rak i zakazan je za operaciju.

Operacija je odgođena kada je bio pozitivan na koronu. Kozanlı, koja je trebala operirati pacijenta, uradila je posljednje snimke nakon što je pacijentov test na Covid-19 bio negativan. Tada je saznala da pacijent uopće nema tumor.

“Imao je simptome vrlo, vrlo slične karcinomu pluća. Ali posljednje snimanje prije operacije pokazuje da je nestalo. Bili smo iznenađeni. Tumor ne može nestati sam od sebe. Da je patio od neke druge bolesti, ni to ne bi nestalo za tako kratko vrijeme. Naši nalazi pokazali su da je Covid-19 u potpunosti oponašao simptome raka pluća”, rekla je Kozanlı.

Doktorica je primijetila da – iako je N.T. imao koronavirus, nije patio od simptoma koji su obično povezani s bolešću – poput kašlja ili visoke temperature – i tek je putem PCR testa otkriveno je da je zaražen.

“Imao je samo bol u grudima, koji je isprva bio povezan s rakom pluća”, rekla je u nedjelju novinskoj agenciji DHA, prenose turski mediji.

Kozanli je rekla da je listala međunarodne medicinske časopise i da nije našla saznanja o takvom slučaju.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img