MUP Srbije: Edin Vranj je osumnjičen za zločine protiv ratnih zarobljenika u Goraždu

Preporučujemo

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je saopćenje u vezi s hapšenjem državljanina BiH Edina Vranja koji je osumnjičen za ratne zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

“Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za otkrivanje ratnih zločina, u saradnji sa Upravom granične policije i Policijskom stanicom Priboj uhapsili su danas na Graničnom prelazu Uvac državlјanina BiH E. V. (1965.) za kojim je bila raspisana policijska potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zaroblјenika”, navodi se u saopćenju.

On se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zaroblјenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ambasada BiH u Beogradu se uključilo u slučaj i poslalo notu kako bi se dobile zvanične i potpune informacije o statusu Edina Vranja. Iz MVP BiH ističu da će ponuditi svu moguću pomoć državljaninu BiH.

Kako nezvanično saznajemo, službenici Ambasade BiH u Srbiji će se po primitku odgovora odmah uputiti ka lokaciji gdje je Vranj pritvoren. U opciji su Beograd i Sremska Mitrovica.

Podsjetimo, pripadnici MUP-a Republike Srbije uhapsili su bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije (FUP) Edina Vranja. On je uhapšen pri ulasku u Srbiju, kod graničnog prijelaza Uvac – Rudo.

Najnovije

spot_img