U Goraždu počela gradnja stanova za 20 raseljenih porodica

Izvor: Faktor

Preporučujemo

Radovi na izgradnji stambene zgrade sa 20 stanova za socijalno ugrožene i raseljene porodice počeli su danas u Goraždu, a objekt će biti izgrađen u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP), multidonatorskog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope.

Današnjoj ceremoniji povodom početka radova u Goraždu prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je implementator projekta, dok su lokalne vlasti osigurale parcelu i potrebnu dokumentaciju za izgradnju te komunalne priključke.

Ministar Ramić je ukazao na činjenicu da je Goražde sredina u kojoj ima značajan broj raseljenih osoba i izbjeglica, koje dosada nisu riješile svoje stambeno pitanje. Pojasnio je da će zgrade, koje se grade po principu socijalnog stanovanja, biti date na korištenje kategorijama raseljenih osoba i izbjeglica koje su izabrane putem javnog poziva i koje ispunjavaju uslove donatora.

– Regionalni stambeni program je jedna od aktivnosti na koju imamo razloga biti ponosni. Projekat finansira grupa donatora, na čelu sa Evropskom unijom i našim drugim prijateljskim zemljama. Skupština donatora osigurala je dosad oko 95 miliona KM za BiH, a uz naše sudjelovanje dosad osigurani iznos je oko 110 miliona. To je impresivna finansijska slika, a još značajnim projekat čine vrijednosti solidarnosti i humanostima na kojima je utemeljen. Broj od oko 1.000 porodica kojima smo u okviru ovog programa osigurali krov nad glavom i toplinu novog doma govori dovoljno. Činjenica da uspješno realiziramo preuzete obaveze govori dovoljno o ozbiljnosti našeg pristupa. Efikasna saradnja svih institucija pokazuje da zajedničkim snagama možemo uraditi dobre stvari – kazao je Ramić.

Dodao je da će nova donatorska sredstva, prvenstveno od strane EU, dovesti do potvrde i šestog okvirnog projekta (BiH6) te sa dodatnih 32 miliona KM omogućiti da se broj stambeno zbrinutih porodica poveća na oko 1300.

Rok koji imaju izvođači radova je 300 dana, ali ministar je izrazio nadu da će objekt biti završen i ranije.

– Kroz Sporazum o saradnji utvrđene su obaveze koje je u ovom projektu preuzeo Grad Goražde, te smo ih u rokovima i standardima realizirali. Osigurali smo građevinsku parcelu, urbanističku i građevinsku dozvolu, kao i potrebne priključke na komunalnu infrastrukturu – električna energija, vodosnadbijevanje, kanalizacija, grijanje i telefonski priključak. Uime gradske uprave i građana Goražda, upućujem izraze zahvalnosti za ovaj doprinos našoj zajednici – kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Regionalni stambeni program predviđa stambeno zbrinjavanje za 5.400 porodica u Bosni i Hercegovini, odnosno oko 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba. Ukupna vrijednost projekta za BiH je 101 milion eura, a učešće BiH iznosi oko 15 miliona eura.

Glavni donator programa je EU, a značajno finansijsko učešće ostvarili su i vlade Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih. Sredstvima u okviru Fonda RSP upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope, a snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Krovna institucija u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, koja koordinira aktivnostima Regionalnog stambenog programa, je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementatori projekta su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Odjel za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

Najnovije

spot_img