Završeni protesti demobilisanih boraca: Neka vlast vidi da smo živi i da ne odustajemo

Preporučujemo

Deblokiran je saobraćaj na petlji Šićki Brod kod Tuzle i dionici puta M-17 Zenica-Žepče u mjestu Golubinja, a demobilisani borci Armije RBiH i HVO-a su se razišli u nadi da će njihovi predstavnici u Sarajevu uspjeti izvojevati ispunjenje njihovih zahtjeva, piše Klix.

Grupa demobilisanih boraca Armije RBiH danas je na 15 minuta blokirala petlju Šićki Brod u Tuzli kao znak upozorenja predstavnicima Vlade Federacije BiH.

Emir Sofić, ratni oficir Armije RBiH iz Srebrenika, kazao je da se ova grupa okupila zbog činjenice da protesti krajem februara nisu urodili plodom.

“Ne želimo duže u blokadi držati petlju zbog naših građana, privrednika i djece. Ovdje smo da vlast vidi da smo živi i da i dalje želimo ispunjenje naših zahtjeva, odnosno usvajanje registra, borački dodatak i ukidanje finansiranja 1.603 boračka udruženja”, rekao je Sofić za Klix.

On ne naglasio da će borci s područja TK o svojim daljnjim koracima odlučiti 14. aprila ove godine, odnosno nekoliko dana prije održavanja sjednice Parlamenta FBiH.

Današnji borački protest prošao je bez incidenata, a skup su pod budnim okom pratili i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Demobilisanim borcima policija Zeničko-dobojskog kantona prethodno je odobrila jednosatnu blokadu saobraćaja uz uslov propuštanja hitnih slučajeva.

Iako su u izjavama za medije reagovali odlučno poručujući kako neće odustati od borbe za svoja prava, njihov skup je vrlo brzo okončan.

U Sarajevu ispred sjedišta Parlamenta FBiH još uvijek se nalazi manja grupa demonstranata, dok je, prema podacima BIHAMK-a, i dalje blokiran granični prelaz Bijača.

Najnovije

spot_img