Tuzlanski kanton: Materijalna šteta od poplava preko 18 miliona KM

Preporučujemo

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici usvojila je informaciju Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona, prema kojoj su u maju i junu ove godine najveće materijalne štete nastale usljed poplava i klizišta na područjima Općine Čelić, Teočak i Sapna, a preliminarna procjena štete iznosi 18 miliona KM.

– Preliminarne procjene pokazuju da se radi o štetama čije razmjere prevazilaze ekonomske mogućnosti općina i kantona, te će biti neophodna pomoć viših nivoa vlasti. Općinske komisije za procjenu šteta uradile su preliminarne procjene štete od poplava i klizišta za tri općine – navode u Vladi TK.

Na području kantona su aktivirana klizišta koja ugrožavaju stambene i pomoćne objekte, saobraćajnice i vodotoke. Stanje prirodne nepogode zbog poplava i klizišta proglašeno je na području četiriju općina i na nivou Tuzlanskog kantona.

U akcijama zaštite i spašavanja vršena je evakuacija nekoliko porodica koje su smještene kod rodbine. Ministarstvo unutrašnjih poslova TK učestvuje i daje veliki doprinos u normalizaciji života, komunikacija, sigurnosti. U toku trajanja nesreće i u akcijama zaštite i spašavanja nije bilo smrtnog stradanja i težeg ozljeđivanja građana i spasilaca.

Najnovije

spot_img