Sud u Zvorniku odbio pritvoriti policajce osumnjičene za zlostavljanje Ajdina Jusića

Preporučujemo

Osnovni sud u Zvorniku rješenjem od 8. septembra odbio je prijedlog Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini da odredi jednomjesečni pritvor za četvericu policajaca iz Osmaka, koji su uhapšeni zbog sumnje da su zlostavljali maloljetnog Ajdina Jusića.

Jusića su, prema prijavi, krajem prošlog mjeseca, policajci pretukli u prostorijama Policijske stanice Osmaci, zahtijevajući od njega da prizna navode o kojima ništa nije znao.

Policija je, podsjetimo, početkom mjeseca saopćila da su osumnjičeni uhapšeni i suspendovani, te da je protiv njih pokrenut unutrašnji postupak.

Nezvanično je potvrđeno da su uhapšeni Dejan Marković, načelnik Policijske stanice u Osmacima, te pripadnici policije PS Osmaci Novica Popović, Rajko Đurić i Dragan Milutinović.

Kako je saopćeno iz bijeljinskog Tužilaštva, Sud je u rješenju naveo da se prijedlog za pritvor odbija “zbog nepostojanja zakonskih uslova za određivanje pritvora navedenih u prijedlogu Tužilaštva – da postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičeni mogli ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, kao i da bi mogli ponoviti krivično djelo odnosno dovršiti započeto krivično djelo”.

Iz Tužilaštva su najavili da će u zakonskom roku Sudu uputiti žalbu na ovo rješenje.

Prema ranije objavljenim izjavama Ajdinovog oca, dječak je bio priveden na informativni razgovor, ali ne u svojstvu osumnjičenog.

– Međutim, umjesto da sa njim razgovaraju u mom prisustvu, službenici MUP-a RS-a odlučili su upotrijebiti nasilje kako bi iznudili priznanje od dječaka, odvodeći ga u odvojenu prostoriju – naveo je Ajdinov otac Juso.

Ajdin je ispričao kako je bio izložen fizičkom nasilju policajaca koje je je ostavilo fizičke i emocionalne traume na njega.

– Vezali su me lisicama, stavljali oružje na sto, uvrtali mi ruke, obarali na pod, prste mi lomili tražeći od mene priznanje za šta nisam kriv – naveo je Ajdin.

Također je kazao da je jedan od inspektora tukao šakama i nogama.

Pri povratku kući Ajdin navodi da se mnogo uplašio, tresao se i izgubio svijest, te je nakon toga zatražio medicinsku pomoć.

Prema aktu Tužilaštva, “D. M. policajac u PS Osmaci, osumnjičen je da je kao službena osoba, iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja, drugom nanio štetu i teže povrijedio prava drugog, te prilikom vršenja službe zloupotrebom svog položaja i ovlaštenja drugog zastrašivao i tjelesno povrijedio, čime bi počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u sticaju sa krivičnim djelom povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja”.

Također, “policajci R. Đ., D. M. i N. P. sumnjiče se da su, kao službena lica, povredom zakona i drugog propisa, očigledno nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, zbog čega je teško povrijeđeno pravo drugoga, kao i prilikom vršenja službe zlostavljali malodobno lice, čime bi počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi u sticaju sa krivičnim djelom zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje”.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img