,,Stop raku grlića materice 2020.”: Edukacije u Teočaku, Sapni i Kalesiji!

,,Stop raku grlića materice 2020.”: Edukacije u Teočaku, Sapni i Kalesiji!

175
0
PODIJELI

Svake godine u zemljama Evrope sedmica na kraju januara se obilježava kao Evropska sedmica prevencije raka grlića materice.

I ove godine Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzlau saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta Tuzla, pod mentorstvom prof. dr. Dženite Ljuce će organizovati niz aktivnosti koje će se provesti na području Tuzlanske regije, a u cilju informisanja javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice.

Prema riječima prof. dr. Dženite Ljuce, načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, humanitarna akcija “Stop raku grlića materice” predstavlja najmasovniji oblik preventivnog djelovanja u borbi protiv pojave raka kod žena. U okviru Evropske sedmice prevencije raka grlića maternice bit će održano niz edukacija građana na prostoru svih opština Tuzlanskog kantona. Akcija se provodi uz stalno podsjećanje da se svakog dana u Bosni i Hercegovini jednoj ženi otkrije rak grlića materice, a da svakog trećeg dana od posljedica ove zloćudne bolesti umre jedna žena u našoj domovini.

Ovogodišnja ciljna grupa za akciju “Stop raku grlića materice” će bitimlađa populacija, čime će fokus biti stavljen na rano stupanje u seksualne odnose kao važan faktor rizika za nastanak oboljenja.

Prema planu programa akcija “Stop raku grlića materice”,nakon edukacije u Tuzli, nastavlja se po sljedećem rasporedu:

– U utorak, 28. januara u 12 sati sa edukacijom u prostorijama Crvenog križa Kalesija
– U srijedu, 29. januara u 12 sati sa edukacijom u prostorijama BKC Teočak
– U četvrtak, 30. januara u 12 sati sa edukacijom u Opštinskoj sali Sapna

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju sutrašnjoj edukaciji kako bi stekli nova znanja o ovoj opakoj bolesti i zajedno učestvovali u njenoj prevenciji.