STBiH: Zašto radnici u trgovini nisu prioritet za vakcinaciju?

Preporučujemo

Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) uputio je otvoreno pismo, u kojem je navedeno da su radnice i radnici zaposleni u sektoru trgovine svaki dan pandemije bili na usluzi građanima, te da su svakodnevno izloženi velikom riziku od zaraze. Ipak, dodali su, oni nisu uvršteni na listu prioriteta za vakcinaciju protiv Kovida-19.

“Sedmicama svjedočimo raspravama i zahtjevima ko su i ko trebaju biti prioritetne grupe za vakcinaciju protiv Kovida-19. Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH čekao je da vidi da li će se u tim silnim raspravama ko treba imati prioritet u imunizaciji, naći i oni bez kojih u proteklih više od godinu dana pandemije nije bio moguć svakodnevni život građana BiH. Niti zdravih, niti onih koji su, nažalost, bili ili jesu zaraženi koronavirusom. I ponovo su trgovci ostali po strani”, istakli su iz Sindikata.

Kako su naveli, prema trenutnom stanju, radnice i radnici zaposleni u trgovini su zaboravljeni i neće biti uvršteni u prioritete za vakcinaciju.

“Mnogi od naših članova su se izborili sa infekcijom, a naše misli su sa porodicama onih koji, nažalost, nisu. I ne, nemamo namjeru obraćati se premijeru Federacije BiH, ministrima niti kriznim štabovima. Nećemo ih ni ubjeđivati u to koliko je bitno da radnice i radnici u trgovini budu vakcinisani, jer smo svakodnevno u kontaktima sa hiljadama građana, i ovim bi rizik od širenja virusa značajno bio smanjen”, poručili su iz Sindikata.

U otvorenom pismu su naveli da koriste ovu priliku da zatraže od odgovornih da nabave vakcine koje uporno obećavaju i započnu masovnu vakcinaciju.

“Na kraju vas želimo podsjetiti da radnici i radnice u sektoru trgovine zbog pandemije i dalje gube svoja radna mjesta i žive sa sve manjim prihodima. Jedina šansa za oporavak privrede, a samim tim i uvjeta rada, je sigurno tržište koje bez masovne imunizacije nije moguće”, poručili su iz STBiH.

Najnovije

spot_img