Sjećanje na žrtve Holokausta: “Od istorije nismo naučili”

Preporučujemo

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, obilježen je u BiH. U Jevrejskoj opštini u Sarajevu, održana je komemoracija, a u Muzeju Jevreja BiH, otvorena je izložba, posvećena Kristalnoj noći, nazvana “Tako je sve počelo”, javlja N1.

Molitvom za mrtve i minutom šutnje odata je počast ubijenim Jevrejima i svim drugim nevinim žrtvama Drugog svjetskog rata. Šest miliona Jevreja ubijeno je na najmonstruozniji način u brojnim logorima od kojih je najsmrtonosniji bio Auschwitz u kojem je ubijeno više od milion ljudi. Namjera je bila uništiti Jevreje, podsjeća Jakob Finci, I navodi da je holokaust bila riječ koja je obilježila 20 vijek.

“To je najveći genocid koji je načinjen u 20 vijeku i mada su nakon toga svi rekli nikad više – holokaust nam se nije ponovio, ali se ponovio genocid i u Kambodži i u Ruandi, nažalost i u dijelovima naše zemlje i na taj način smo pokazali da smo jako loši učenici, jer od istorije nismo ništa naučili”, rekao je Finci za N1.

Za vrijeme holokausta ubijeno je 85 posto Jevreja iz BiH, ali i veliki broj Roma, Srba i svih onih koji nisu bili po volji nacista, dodao je Finci. Na zločine počinjene u II svjetskom ratu podsjetili su i vjerski dužnosnici u BiH.

“Bitno je i važno da sebi posvijestimo da smo sv djeca jednog roditelja, da svi imamo iste vrijednosti, da bismo svi trebali živjeti u miru, I čuvajući dostojanstvo jedni drugih. Zbog toga je ovo sjećanje važno da ga obilježavamo I mi ovdje u BiH”, kazao je Husein ef. Kavazović, prenosi N1.

U okviru sjećanja na stradanje jevrejskog naroda postavljena je izložba Kristalna noć , kao podsjećanje na novembar 1938. kada je nacistička Njemačka počela sa zločinima protiv jevrejskog naroda. To su bili samo počeci nečega što je prešlo u drastičnost, ističe Eli Tauber.

“U toku samo jedne noći uništeno totalno 197 sinagoga na području Njemačke, Austrije, Češke, Poljske. Samo u Beču uništeno 97 sinagoga da je ubijeno preko 90 ljudi a kao posljedica divljanja te noći odvođenja Jevreja u koncentracione logore, da je preko dvije I po hiljade jevreja stradalo”, izjavio je Eli Tauber.

Prikazivanjem mjesta na kojima se desila “Kristalna noć”, posjetitelje izložbe tjera na razmišljanje o tome šta se desilo, ko je odgovoran I kako se to moglo desiti, ističe Tauber. Izložba će biti otvorena do 10. novembra kad se prije 80 godina desila “Kristalna noć”.

 

Najnovije

spot_img