U džamijama u BiH proučena „Dova za mir u Šamu“

Preporučujemo

Povodom najnovije eskalacije sukoba u pograničnom pojasu između Turske i Sirije, danas je u Begovoj i Carevoj džamiji kao i u svim većim džamijama širom Bosne i Hercegovine proučena dova za mir na području Bliskog istoka.

U dovi naslovljenoj „Dova za mir u Šamu“ se kaže:

– Hvala neka je Tebi, Svemogući Bože! Ti si naš zaštitnik i Tebi se u svakom iskušenju obraćamo. Znamo da nema nijednog iskušenja koje nas zadesi, a da nije plod ruku naših.

Salavat i selam neka su na Tvog miljenika, kojeg si kao milost svjetovima poslao, kako bi ljudima donio mir i kako bi ih izvukao iz tmina neznanja i bratoubilačkih ratova.

Gospodaru naš, molimo Te za dobro za koje Te molio Tvoj poslanik Muhammed, a.s., a utječemo Ti se od zla od kojeg Ti se utjecao Tvoj poslanik Muhammed, a.s. Ti si onaj od Kojeg se traži pomoć i Tvoja pomoć je dovoljna. Samo su u Tebe snaga i moć.

Plemeniti Allahu, Tebi ništa nije skriveno. Ti znaš sve naše slabosti i mahane. Ti znaš da smo se od sunneta Tvoga Poslanika udaljili. Zemlje u koje je nur islama donio stoljetni mir danas razaraju sukobi i ratovi. Ti si Milostiv, pa te molimo da pređeš preko mahana naših, da među nama probudiš iskru Tvoje upute i da nas ujediniš na zajedničkoj riječi. Podari nam poniznost, razboritost i gorljivost u spašavanju duša i ljudskih života.

Uzvišeni, pomozi one koji se na Tvom putu bore kako bi donijeli mir među napaćene muslimane Šama. Bože, zaštiti obespravljene i nemoćne. Zaštiti tamošnje narode od terora i skupina onih koji se ne drže Tvojih propisa.

Uzvišeni Allahu, Tvoj poslanik Te je molio da nam blagosloviš Šam i govorio nam je da Tvoji meleki svoja krila pružaju nad Šamom. I mi Te iz ove zemlje, koja zna za težinu iskušenja ratom i strahom, molimo da spustiš svoj smiraj na sve ljude Šama. Bože, Ti si jedino utočište protjeranim, ucviljenim i obespravljenim, pa im budi na pomoći.

Bože naš, sačuvaj ovu našu zemlju od svakog zla. Sačuvaj od zla i sve zemlje svijeta. Učini da mir zavlada u srcima ljudi i pomozi našoj braći u Turskoj, Siriji, Palestini i na svakom mjestu. Amin!

Najnovije

spot_img