Situacija u Tuzli alarmantna, letovi otkazani, saobraćaj tokom noći paralisan

Preporučujemo

Sa spuštanjem večeri izuzetno gusta magla prekrila je Tuzlu, a saobraćaj je skoro pa u cijelosti paralizovan. Tek rijetki građani se usude kretati gradskim ulicama, a kroz fotografije koje donosi ekipa portala Tuzlanski.ba vidljivo je da Tuzla sinoć predstavljala nasablasniji grad u Bosni i Hercegovini.

Na svu sreću udesa na području Tuzle zasad nije bilo, a svim vozačima se savjetuje oprezna vožnja. Kao što smo već i pisali, zbog izuzetno guste magle sinoć su otkazani letovi i sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli. Zbog povećane koncentracije zagađujućih čestica u zrak, građanima se savjetuje da vani ne izlaze bez prijeke potrebe. Prema mjerenjima Svjetske organizacije za monitoring kvalitete zraka, Tuzla je ove nedjelje među tri najzagađenija grada u Evropi, piše tuzlanski.ba.

Kvaliteta zraka u Tuzli u 20.00 sati iznosio je 161, što znači da je zrak NEZDRAV!. Međutim ovi podaci odnose se na vijednost zagađujućih PM čestica, dok je vrijednost SO2 na mjernoj stanici kod BKC -a Tuzla na posljednjem mjerenju u 20:00 sati iznosila 350 mikrograma. Ovo je granična vrijednost za sumpor diokisd čije prekoračenje ozbiljno može narušti ljudsko zdravlje.

Kao i predhodnih godina, zvanične upute o ponašanju u ovakvim situacijama nema.

Najnovije

spot_img