Prošlo je 29 godina od stravičnog zločina nad Bošnjacima u Snagovu

Preporučujemo

Na današnji dan, prije 29. godina, srpska zločinačka horda, upala je u bošnjačko naselje Snagovo kod Zvornika, i tom prilikom napravila je stravičan zločin.

Zločinci tog 29. aprila 1992. godine nisu poštedjeli nikoga. Strijeljano je 36 civila ovog naselja, među kojima je bilo staraca, žena u poodmakloj trudnoći i djece, a najmlađa žrtva imala je šest mjeseci.

Nakon ovog krvavog pira, tijela ubijenih su pomiješali sa životinjama i zapalili u garaži.

Preživjeli svjedok ovog događaja je Zlatija Mujanović, koja je izgubila 14-godišnju sestru i majku, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće.

Mujanović se za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) prisjetila tog dana, kada ju je, kao 15-godišnjakinju, “srpska vojska uhvatila u šumi u blizini Snagova” i dovela na mjesto gdje će kasnije civili biti strijeljani.

Izjavila je da su tog dana došli vojnici i počeli razdvajati muškarce i žene, a potom su ih odveli u Rašidov Han pored Snagova. Tada je počelo masovno strijeljanje, prisjetila se Mujanović.

“Počela sam da bježim. Mlađu sestru od šest godina povela sam sa sobom. Sakrila sam se u jedan poljski toalet i tako uspjela ostati živa. Ubijali su sve redom, djecu, žene, trudnice… Tada su mi ubijene majka Ismeta, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, mlađa sestra Edina, koja je imala 14 godina, kao i nana Derva. Kada sam čula da vojnici koji su pobili sve odlaze, otišla sam sa sestrom i vidjela mrtva tijela”, ispričala je Mujanović.

Poslije tog zločina i ubistava, kako je rekla, “srpska vojska se vratila i sve pobijene zapalila, kako bi prikrila zločin”.

Za ovaj zločin niko još nije kažnjen.

Najnovije

spot_img