Prirodne ljepote okoline jezera Sniježnica prezentirane na naučnom skupu u Zagrebu

Preporučujemo

Sedmi Hrvatski botanički simpozij s međunarodnim sudjelovanjem, koji je organizovalo hrvatsko botaničko društvo, održan je u danima od 12. do 14. septembra 2022. godine u Zagrebu.

Na ovom naučno stručnom skupu, koji se održava svake treće godine, učeštvovalo je ukupno 209 autora iz 13 europskih zemalja (Hrvatska, Srbija, Finska, Slovenija, Italija, Estonija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Portugal, Slovačka, Španija i Švedska), koji su imali svoja usmena i posterska izlaganja.

Iz naše domovine učestvovao je profesor biologije Edin Brigić, koji je prezentirao svoj rad na temu: „Diverzitet šumske flore okoline jezera Sniježnica“. Edin Brigić radi u srednjoj školi, Behram-begovoj medresi u Tuzli, bavi se ekološkim istraživanjima, objavljuje radove iz područja ekologije i već tri puta je učestvovao na botaničkim skupovima s međunarodnim sudjelovanjem.

Na ovom međunarodnom simpoziju koji je održan u središtu Zagreba, hotelu Dubrovnik, Edin Brigić svojim radom florističke analize, dokazuje da je okolina jezera Sniježnica kod Teočaka veoma pogodna za ekološki turizam, koji ima veliki značaj za širu društvenu zajednicu. Biodiverzitet biljaka na području Sniježnice ima svoje bogatstvo i ljepotu u kojoj mogu uživati svi ljubitelji prirode.

Na botaničkom simpoziju 2019. godine, sa svojim kolegom je također, prezentirao područje Zaštićenog pejzaža Konjuh. Primjetno je da profesor Brigić nastoji svojim stručnim radovima promovisati prirodne ljepote tuzlanskog kantona i domovine, a to je značajan faktor spoznaje i očuvanja okoline u kojoj živimo.

(RTV GD/tkportal.ba)

Najnovije

spot_img