Eko-zeleni TK: Održan okrugli sto – Edukacija javnosti o temi ”Prevencija od pojave alkohola,duhana i droge”

Preporučujemo

U velikoj sali kalesijskog BKC-a, u utorak, 13, septembra, održana je ekološka manifestacija u okviru projekta „Pedagoško-psihološke metode u prevenciji od pojave širenja alkohola, duhana i droge“.

Organizator je bio Ekološki savez „Eko-Zeleni“ Tuzlanskog kantona, u saradnji sa JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija.

Projekat, u sklopu kojeg je održan i okrugli sto – Edukacija javnosti o temi ”Prevencija od pojave alkohola,duhana i droge”, podržalo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

U radu su učestvovali prof. dr. Muhamed Omerović, predsjednik Eko-Zelenih TK, Fahreta Brašnjic, savjetnica u Federalnom ministarstvu obrazovanja, prof. dr. Refik Ćatić, klinički psihiolog i nekadašnji prorektor ,Univerziteta u Zenici, mr. Muhamed Majdančić, direktor Centra za socijalni rad Kalesija, književnik Mehmed Đedović, Pero Mićunović, predstavnici MUP-a, OŠ “Kalesija”, MSŠ “Kalesija”.

Moderator skupa bio je Fahrudin Sinanović.

U uvodnom dijelu prof. dr. Muhamed Omerovića, profesor na Katedri za pedagogiju i psihologiju Filozofskog fakulteta u Tuzli, održao je predavanje i predstavio rezultate istraživanja u vezi pojave alkohola i droge u regiji.

On je naglasio da su alkoholizam, pušenje i droga ogromni  medicinski i društveni problemi koji zahvataju sve veći broj stanovništva. Istakao je da se u rješavanju ovog problema, a naročito u prevenciji, moraju uključiti svi: porodica, škola,vjerske ustanove, socijalne službe, NVO, MUP…

Dodao je i da je urbana sredina podložnija odavanju mladih drogama, dok su alkohol  i pušenje prisutni u svim sredinama. Iskazao je i podršku Zakonu o zabrani pušenja na javnim mjestima.

– Vrlo je važno uključivati mlade u ekološke, sportske, kulturne i druge aktivnosti s ciljem razvoja zdravih stilova života kod mladih.  Podsticati mlade da se učlanjuju u biblioteke, graditi sportske terene, snimati radio i tv emisije na lokalnim medijima u kojima bi se govorilo o ovome problemu, kazao, je, između ostaloga prof.dr. Muhamed Omerović.

Profesorica Fahreta Brašnjić je istakla važnost ovakvih manifestacija i kazala da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ubuduće podržavati ovakve i slične manifestacije.

Nakon što su se obratili i prof. dr. Refik Ćatić i mr. Muhamed Majdančić, pristupilo se dodjeli nagrada najuspješnijim učenicima i studentima učesnicima literatnog natječaja o temi „Droga i alkohol su najgore zlo“.

Prvo jesto podijelile su Melisa Brkić, Selma Osmanović, Ajla Džambić i  Aida Suljić, dok su drugo mjesto podijelile Lamija Jakubović, Lamija Smajić, Lejla Brkić i Amila Kamerić. U ime nagrađenih obratile su se Selma Osmanović i Ajla Džambić.

Nagrade, diplome i knjige su uručili prof. dr. Muhamed Omerović i prof. Fahreta Brašnjić.

(RTV GD/kalesijski.ba)

Najnovije

spot_img