Podignuta optužnica protiv pripadnika “Bijelih orlova” zbog ratnih zločina u Liplju

Preporučujemo

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Borislava Gligorevića zvanog “Beba” ili “Bebo”, rođenog 1971. godine u Snagovu, Zvornik, državljanina BiH i R Srbije, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, te širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, u svojstvu pripadnika TO Zvornik, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je kao pripadnik jedinice “Bijeli orlovi”, krajem mjeseca svibnja i početkom mjeseca lipnja 1992. godine u mjestu Liplje, općina Zvornik, gdje je navedena jedinica držala u nezakonitom zatočenju više stotina civila bošnjačke nacionalnosti, sam kao i sa drugim pripadnicima jedinice, uporabom sile i prijetnji oružjem, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje tri žrtve, koje su prisilno odvajane od ostalih zatočenika a često i od djece i obitelji, te odvođene u okolne objekte gdje su nad njima počinjeni navedeni zločini.

Optuženi se tereti za kazneno djelo-zločini protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, među kojima i pet svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, dva stručna vještaka, kao i više od 70 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je istu potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

(RTV GD/FENA)

Najnovije