Peti put održana ‘Banjalučka muradija’

Preporučujemo

Tradicionalna manifestacija “Banjalučka muradija”, koja se organizira povodom mubarek noći Lejletur-regaib, održana je sinoć u Ferhadija džamiji u Banjoj Luci u prisustvu velikog broja vjernika.

– Plemenita tradicija koja već nekoliko godina ovdje zaživljava i ima svoju uzlaznu putanju jeste da se prvi ponedjeljak nakon noći regaiba uči dova muradija u džamiji Ferhadiji sa skupinom naših čestitih derviša, muslimana i muslimanki i naših imama s područja Muftijstva banjalučkog – izjavio je ovom prilikom muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović.

Pojasnio je da su razlozi za posebnost ove večeri to što je poslanik Muhammed a.s. rođen u ponedjeljak, a u ponedjeljak je i otišao s ovog svijeta.

– Zato se svi naši ibadeti ponedjeljkom vezuju za našeg časnog Poslanika koji nam je trasirao najsvjetlji put života od rođenja do smrti. I ono što sa radošću iz Banja Luke poručujemo jeste da je ovo grad svjetlosti i prirodnih ljepota, i da uživamo u ibadetima, pa i u ovim prirodnim blagodatima koje ovaj lokalitet nosi sa sobom – poručio je muftija Smajlović.

U programu “Banjalučke muradije” učestvovali su imami Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, učenici i učenice Medrese “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” u Banjoj Luci, članovi Tarikatskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te Mirnes ef. Spahić i hafiz Edin ef. Dedić.

Na kraju programa muftija Ismail ef. Smajlović proučio je Dovu na murad.

Organizator manifestacije je Muftijstvo banjalučko u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Banja Luka, Medresom “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” i Tarikatskim centrom, a Media centar Islamske zajednice je medijski pokrovitelj ove manifestacije.

(RTV Glas Drine / Vijesti.ba)

Najnovije

spot_img