Jedete čokoladu svaki dan? Evo šta vam se dešava u tijelu

Preporučujemo

Nema boljeg deserta za zdravlje od tamne čokolade. Zapravo, tamna čokolada ima vlastitu nutritivnu vrijednost – bogatu kombinaciju korisnih antioksidanata.

U nastavku donosimo nekoliko pozitivnih efekata na zdravlje, koji su izazvani konzumiranjem tamne čokolade.

Poboljšava zdravlje srca

Tamna čokolada prepuna je antioksidanata. Ustvari, jedno istraživanje BMC Chemistry otkrilo je da su antioksidativne sposobnosti tamne čokolade moćnije od bilo kojeg testiranog voća. Kako je rekla Sabrina Russo, RD iz države New York, tamna čokolada je sjajan izvor antioksidanata, uključujući polifenole, flavanole i katehine. Ovi antioksidanti pomažu u zaštiti sćelija tijela od slobodnih radikala, što može dovesti do bolesti srca. Što se tiče zaštite srca, ako pojedete komadić tamne čokolade, to bi moglo biti jednako korisno kao i kriška voća.

Imat ćete bolju kožu

Flavonoidni antioksidant ima beskrajne koristi. Zapravo bi mogao djelovati na zaštitu kože od sunca. “Flavanoli u čokoladi također mogu pomoći u sprečavanju oštećenja kože od sunca. Ovi spojevi poboljšavaju protok krvi, debljinu kože i hidrataciju”, kazala je Russo.

Snižava krvni pritisak

Jaclyn London, voditeljica prehrane i wellnessa u WW, govorila je o tamnoj čokoladi kao velikom izvoru antioksidanata.

“U odnosu na težinu čokolada ima najviše polifenola od svih ostalih namirnica poznatih i kao antioksidativna jedinjenja. Što se tiče izbora čokolade, što je veći postotak kakaa, to je veći sadržaj antioksidanata u samoj čokoladi. Tamna čokolada obično sadrži više nivoe od ostalih vrsta, što je čini izborom bogatim antioksidantima”, kazala je.

Vaš mozak će bolje funkcionirati

Flavonoidi koji se nalaze u tamnoj čokoladi možda su samo čudotvorna komponenta. Ne samo da štite vašu kožu, srce i snižavaju krvni pritisak, već pomažu i vašem mozgu.

“Flavonoidi prisutni u tamnoj čokoladi poboljšavaju kognitivne funkcije povećavajući cerebralni protok krvi. Tamna čokolada može koristiti pamćenju i spoznaji kod zdravih odraslih osoba”, objašnjava dr. Rashmi Byakodi iz Best for Nutrition.

(RTV Glas Drine / Klix.ba)

Najnovije

spot_img