Pet udruženja traži od EUFOR-a zaštitu povratnika, u suprotnom najavili samoorganizovanje

Preporučujemo

Pet udruženja koje se uglavnom bave zaštitom žrtava rata i povratničkom populacijom poslalo je pismo EUFOR-u i predstavnicima NATO saveza u kojem traže aktivniji angažman povratnika u Republici Srpskoj.

Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje “Žena Podrinja”, Udruženje porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba Kotor Varoš i Savez logoraša u BiH poručuje da je krajnje vrijeme da se poduzmu koraci ka zaštiti povranika u entitetu RS, nakon što je zabilježeno više fizičkih napada.

“Nakon što su napadi na povratnike u entitet RS postali svakodnevnica i da MUP RS-a kao i tužilaštva u RS-u nemaju namjeru poduzimati bilo kakve radnje sa ciljem sprječavanja i kažnjavanja počinioca, a u cilju zaštite povratnika koju su postali očita meta za iživljavanje, pozivamo još jednom EU snage i NATO snage, stacionirane u Bosni I Hercegovini, da zaštite Bošnjake”, navode u pismu.

Poručuju da će u protivnom one kojima su uputili pismo smatrati odgovornim za eskalaciju nasilja.

“Jasno i nedvosmisleno kažemo da takvo ponašanje nećemo više tolerisati po cijenu samoorganiziranja u svrhu zaštite naših povratnika”, zaključuje se u pismu.

U proteklih nekoliko mjeseci na području RS-a zabilježeno je više napada na povratnike, od Višegrada, Osmaka, Zvornika i slično.

U međuvremenu su upućene i inicijative ka visokom predstavniku Christianu Schmidtu da se utječe na poboljšanje statusa Bošnjaka i Hrvata u policijskim strukturama u RS-u, s obzirom na prigovore na disbalans u broju zaposlenih.

Najnovije

spot_img