Održana sjednica Štaba civilne zaštite Općine Sapna

Preporučujemo

Općinski štab civilne zaštite Sapna je održao sjednicu na kojoj se raspravljalo o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području općine Sapna.

Na početku sjednice prisutni su informisani da je na području općine Sapna trenutno 7 lica aktivno pozitivnih na COVID-19 od kojih se 3 lica nalazi na bolničkom liječenju dok se 4 lica sa blažim oblikom zaraze nalaze na kućnom liječenju.

Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se još 6 lica koji za sada nemaju simptome zaraze ali su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim osobama.

Konstatovano je da epidemiološka situacija nije zadovoljavajuća jer su građani prilično opušteni i u mnogim slučajevima ne poštivaju propisane higjensko-epidemiološke mjere za suzbijanje širenja koronavirusa. 

Jedan od prisutnih problema je i nedostatak testova na COVID-19 u JZU Dom zdravlja Sapna. Zavod zdravstvenog osiguranja TK-a izdao je preporuku da se Javne zdravstvene ustanove sa područja kantona uz pomoć osnivača „snađu“ za nabavku testova ali nije precizirao na koji način.

Jedan od zaključaka današnje sjednice je da se Kantonalnom štabu civilne zaštite i Ministarstvu zdravstva TK-a uputi zahtjev za nabavku testova na COVID-19 za JZU Dom  zdravlja Sapna a ako je potrebno Općinski štab CZ Sapna će donijeti odluku o sufinansiranju nabavke istih iz budžeta Općine Sapna.

Također, naložena je dezinfekcija svih javnih ustanova, ugostiteljskih i trgovačkih objekata, te drugih javnih objekata na području općine Sapna a u narednom periodu će biti pojačane i kontrole komunalnog i sanitarnog inspektora.

Zadužen je Crveni križ općine Sapna da uspostavi bolju koordinaciju oko pružanja pomoći sa osobama koje žive same a nalaze se u izolaciji a građanima općine Sapna je upućen apel da se maksimalno pridržavaju propisanih higijensko-epidemioloških mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Najnovije

spot_img