Najniže zimske temperature u Finskoj i Švedskoj, izmjereno minus 40 stepeni Celzijusa

Preporučujemo

Finska i Švedska zabilježile su u utorak najniže zimske temperature i živa u termometrima pala je na minus 40 stepeni Celzijusa, što je posljedica hladnog vala koji je pogodio nordijsku regiju.

U Nikaluokti, malom selu naseljenom autohtonim narodom Sami u sjevernoj Švedskoj  termometri su u utorak ujutru izmjerili minus 41,6 stepeni Celzijusa, javila je švedska javna televizija SVT.

– To je najniža temperatura koju smo imali do sada ove zime, a na sjeveru će i dalje biti prilično hladno vrijeme – kazao je za SVT meteorolog Nils HolmKvist.

Željeznički operateri u Švedskoj saopćili su da je zahlađenje izazvalo značajne probleme u željezničkom saobraćaju na sjeveru. Švedski meteorološki i hidrološki institut javio je o temperaturi od minus 30 stepeni Celzijusa na nekoliko lokacija u sjevernoj Švedskoj.

Također je izdao upozorenje na snijeg i vjetar za centralnu i južnu Švedsku, navodeći da snježne padavine u srijedu u kombinaciji s vjetrom mogu uzrokovati probleme. Njegovo drugo po redu upozorenje na snazi je od ponoći do srijede.

U susjednoj Finskoj, rekordna hladnoća ove zime zabilježena je u sjeverozapadnom gradu Jlivieska gdje su temperature pale na minus 37,8 stepeni Celzijusa u utorak ujutru.

Temperature ispod minus 30 stepeni zabilježene su na nekoliko lokacija u regiji Arktičke Laponije. Glavni grad Finske, Helsinki, također je okovan hladnoćom, i očekuje se da će se temperatura tokom ove sedmice kretati između minus 15 i minus 20 stepeni.

Finski meteorološki institut izdao je upozorenje na znatno hladno vrijeme koje će ove sedmice preovladavati u zemlji, a prognozirane temperature će vjerovatno u dijelovima zemlje preći minus 40 stepeni Celzijusa.

Dio autoputa E18 u južnoj Norveškoj zatvoren je zbog vremenskih neprilika, saopćila je policija na društvenoj mreži X.

U Danskoj je ključni most zatvoren za vozila s lakim prikolicama zbog jakog vjetra koji može utjecati na vožnju, saopćila je danska direkcija za puteve, prenosi AP.

Najnovije

spot_img