Na području Srebrenice godišnje se proizvede oko 600 hiljada litara mlijeka

Preporučujemo

Na području Srebrenice regristrirano je 28 mljekara koje na godišnjem nivou proizvedu oko 600 hiljada litara mlijeka. Trenutno dvije mljekare vrše otkup mlijeka od mljekara iz Srebrenice izjavio je za Fenu načelnik odjeljenja za privredu i razvoj Općine Srebrenica Cvijetin Maksimović.

Istakao je da Općina želi podići proizvodnju mlijeka na najviši nivo, a o tome se danas u Srebrenici razgovaralo na sastanku poljoprivrednih proizvođača s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koji su održali predavanje o kvalitetu i kvantiteti mlijeka kod muznih krava i podršci poljoprivrednim proizvođačima.

“Općina čini sve napore kako bi proizvođačima napravila dobar ambijent, a predvidjela je određen podsticaj za proizvođače. Prošle godine Općina je dala podršku mljekarima kroz podsticaj u iznosu 11 hiljada KM, a i ove je godine je planiran podsticaj”, istakao je Maksimović.

Mljekar iz Zelenog Jadra Radovan Orašanin ima jedanaest krava i dnevno proizvede oko 100 litara mlijeka.

Upitan o projektu otvaranja mljekare u Srebrenici, Orašanin kaže da ne bi želio mijenjati otkupljivača mlijeka.

“Deset godina prodajem mlijeko jednom otkupljivaču i nijedan jedini mjesec nam nije kasnila plaća. Redovne su plaće što je najvažnije. Nude nam đubrivo i sjeme kukuruza. Zadovoljni smo s cijenom otkupljivača mlijeka”, naglasio je Orašanin.

Mljekar iz Pala kod Srebrenice Pašan Mujić proizvodnjom mlijeka se bavi od 2005. godine.

“Podsticaj imam i zavisi od klase mlijeka. Extra klasa je 30 feninga i smatram da nije možda realna. Moja proizvodnja se povećava iz godine u godinu. Ove godine sam prodao oko 82 hiljade litara mlijeka, a imam dvanaest krava”, kazao je Feni Mujić.

Najnovije

spot_img