Uplaćen transfer za pomoć borcima koji su u potrebi

Preporučujemo

Uplaćen je transfer za pomoć borcima u stanju potrebe koji su već ranije ispunili sve potrebne uvjete, potvrdio je za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Uvjete je ispunilo nešto više od 18.000 boraca, a visina pomoći je od 168 KM do 420 KM, ovisno o broju mjeseci provedenih u odbrani zemlje.

– Eto, završeno je sve oko transfera za pomoć borcima, a za što je izdvojeno sedam miliona KM, a tiče se 2017. godine. S obzirom da je bilo dosta, da tako kažem, zloupotreba oko dokumentacije, navjerovatnije je da će devet miliona KM za Transfer za rješavanje socijalno–statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica, planiranih za ovu godinu, biti usmjereno u druge svrhe. Već sada postoje prijedlozi da najveći dio sredstava ide za dokup staža borcima koji su najbliže penzionisanju. Zatim, za školovanje maloljetnih dobrovoljaca, za njihovu dokvalifikaciju i prekvalifikaciju. Ali vidjet ćemo kako će se boračke organizacije dogovoriti. Kako oni odluče, tako ćemo mi i postupiti – rekao nam je Bukvarević.

Kada je riječ o pomoći borcima u stanju potrebe, podsjetit ćemo da je borac koji je imao minimalno 12 mjeseci u vojsci i ispunio sve ostale tražene kriterije, dobio pomoć od 168 KM. Onaj koji je imao minimalno od 13 do 24 mjeseca učešća u odbrani zemlje dobio je pomoć od 252 KM, a oni koji su u vojsci proveli od 25 do 36 mjeseci, 336 KM. Borac koji je imao minimalno 37 mjeseci u vojsci dobio je 420 KM pomoći. Takvih je i najviše, negdje 72 posto.

Najnovije

spot_img