Memorijalni centar Srebrenica i Nizozemski Institut za veterane potpisali Memorandum o razumijevanju

Preporučujemo

Memorijalni centar Srebrenica i Nizozemski Institut za veterane potpisali su Memorandum o razumijevanju i saradnji. Ceremonija potpisivanja upriličerna je u Memorijalnom centru Srebrenica, u prisustvu ambasadora Kraljevine Nizozemske u BiH, majki Srebrenice, veterana i uposlenika Memorijalnog centra.

– Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju može se smatrati značajnom potvrdom važnosti naše saradnje i međusobnog poštovanja – istakao je direktor Instituta za veterane Paul Hoefsloot.

Ideja za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju proistekla je prošle godine, da bi se definisala saradnja sa veteranima Nizozemskog bataljona koji dolaze u organizovanim grupama u posjetu Memorijalnom centru.

– Kao dio suočavanja sa prošlošću i onim što je učinjeno tokom jula 1995. godine, kad je nizozemski bataljon III bio odgovoran za sigurnost ljudi u ‘Sigurnom području UN-a’ Srebrenica, veterani tokom boravku u Memorijalnom centru razgovaraju sa preživjelim svjedocima genocida odnosno majkama. Iako je to za njih, kao preživjele, bolan proces, majke smatraju važnim tu saradnju jer jedan od ciljeva jeste da se podijele lična iskustva i prenese istina o genocidu u Srebrenici široj javnosti. Kako su istakle, ta saradnja jedan je most koji nas treba da spaja u zajedničkoj borbi za istinu i sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici – navodi se u saopćenju za javnost.  

– Prošlost nije moguće promijeniti, ali zato budućnost moramo ostaviti generacijama koje moraju da pamte. Ovo je jedan od načina na koji zajedno možemo doprinijeti tome. Ovim memorandumom želimo zajedno doprinijeti tome da se ne zaboravi, jer i predmeti, fotografije iz tog perioda koje veterani donose u Memorijalni centar, imaju veliku važnost i jedan su od načina kako sačuvati žrtve genocida od zaborava – istakao je predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Hamdija Fejzić, navode iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Najnovije

spot_img