Koordiniranje aktivnosti u vezi sa sigurnijim okruženjem u školama TK

Preporučujemo

Razgovor o početku nove školske godine, sa fokusom na organizovanje tehničke i fizičke zaštite te nabavci i distribuciji udžbenika za osnovce okupio je jučer direktore osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona na sastanku koji su organizovali Ministarstvo obrazovanja i nauke TK i Pedagoški zavod TK.

Bila je to prilika i za prezentaciju sveobuhvatne informacije čiji je cilj bilo detektovanje nedostataka u oblasti obrazovanja, uz prijedlog mjera za otklanjanje.

Iako se radi o sastanku koji je uobičajen pred početak svake školske godine, ovaj je u sjeni junskih događaja u Lukavcu te je, prema riječima ministra obrazovanja i nauke TK Ahmeda Omerovića, neophodno koordinirati određene aktivnosti sa osnovnim i srednjim školama.

– U školskoj godini koja počinje, čekaju nas novi izazovi koji se prije svega odnose na sigurnost u školama a to se treba osigurati kroz nekoliko segmenata. Jedan od segmenata je fizičko i tehničko obezbjeđenje u školama, za koje smo propis donijeli u toku ove sedmice. Tu je i donošenje nekoliko propisa koji se odnose na kućni red, disciplinsku odgovornost, kodeks ponašanja i slično a ti propisi trebalo bi da budu završeni u septembru – kazao je ministar Omerović.

Prema riječima predsjednice Aktiva direktora srednjih škola Alme Šehanović, intenzivne su pripreme za početak nove školske godine.

– U narednom periodu ćemo nastaviti s provođenjem ovih novih donesenih mjera s ciljem vraćanja vjere u sistem i da na rasterećen način obezbijedimo povratak u školu kako našim učenicima tako i svim zaposlenicima – kazala je direktorica Šehanović.

Do kraja ove budžetske godine, internom preraspodjelom, neophodno je da Vlada Tuzlanskog kantona osigura oko 750.000 KM za obezbjeđenje u školama. Škole će provoditi sve postupke.

Pomoćnik direktor Pedagoškog zavoda TK Izet Numanović kaže da su pripremili set seminara i obuka za nastavnike, uprave škola, direktore i sve koji su uključeni u proces obrazovanja.

Da je pred svima izazovan period naglašava predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Dževad Mehić te kaže da se edukacije učenika, roditelja i nastavnika provode uz pomoć Društva pedagoga i Pedagoškog zavoda TK, ali i da svaka škola pojedinačno provodi aktivnosti čiji je cilj podizanje nivoa sigurnosti u procesu obrazovanja.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Vlade TK, narednih dana Ministarstvo obrazovanja i nauke prezentirat će program koji se odnosi na prevenciju neprihvatljivih ponašanja.

– Sve je to spektar aktivnosti koje Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, zajedno sa drugim segmentima obrazovanja, provodi da bi se osigurao novi kvalitet i sigurno okruženje u osnovnim i srednjima školama – naglasio je ministar Omerović.

Najnovije

spot_img