Koordinacije boračkih saveza TK: Osuđuju pravno nasilje koje se vrši nad bivšim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine

Preporučujemo

Danas je u prostorijama Saveza RVI TK održana press konferencija za medije, a u povodu novonastale situacije po pitanju prebacivanja velikog broja predmeta optuženih Bošnjaka, uglavnom onih koji žive u Podrinju, u nadležnost Okružnog suda u Bijeljini.

Na press konferenciji medijima su se obratili predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK Edin Hadžimuhamedović, predsjednica porodica šehida i poginulih boraca Srebrenice Kadefa Muhić, predsjednik Skupštine saveza RVI TK Rasim Islamović, te resorna ministrica za boračka pitanja Vlade TK Senada Dizdarević.

Nakon svega izrečenog doneseno je i nekoliko zaključaka i zajedničko saopćenje za javnost.

Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona i boračke organizacije iz Podrinja najoštrije osuđuju pravno nasilje koje se vrši nad bivšim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i koji prolaze kroz agonije ponovnih saslušanja za navodne ratne zločine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 2018. godine prebacilo mnogo predmeta u istragama ratnih zločina, koje su navodno počinili Bošnjaci, na nivo Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini. Neke od istraga datiraju iz 2010. godine, a osumnjičene niko nije obavijestio da se protiv njih vodi bilo kakva istraga, te ih sada Okružno tužilaštvo Bijeljina poziva i ispituje kao osumnjičene.

Podsjećamo da su ranije upravo zbog osjetljivosti ovakvih predmeta, te činjenice da bivši borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, posebno oni koji su preživjeli genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 11. jula 1995. godine, nemaju povjerenja u rad pravosudnih institucija iz genocidom nastalog entiteta RS, vođeni u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu ove činjenice, dovedena je u pitanje pravna sigurnost bivših boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su 1992. godine časno branili svoju domovinu od vojnika Vojske RS-a.

Dalje, ukoliko sudovi u genocidom nastalom entitetu RS, osude nekog borca Armije Republike Bosne i Hercegovine u predmetima navodnih ratnih zločina, i ukoliko bi njihovi advokati sumnjali u pravičnost takvih postupaka, te tražili očitovanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, na koji način bi Ustavni sud mogao reagovati, jer se u entitetu RS ne poštuju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a izvršna i zakonodavna vlast entiteta RS konstantno šalje poruke koje negiraju državu Bosnu i Hercegovinu.

Zbog toga Koordinacija boračkih saveza TK i boračke organizacije iz Podrinja, kao i na nedavno održanom protestu ispred Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog podizanja optužnice protiv 13 boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Goražda, ukazuju na nepoštivanje rezolucije UN-a kojom je pokrenuto osnivanje Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na nepoštivanje haškog naslijeđa, te na činjenicu da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, svoj posao prepušta tužilaštvima u entitetu RS.

Tražimo od glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Milanka Kajganića da vrati predmete za navodne ratne zločine pod okrilje državnog tužilaštva, te da bude svjestan agonije kroz koju prolaze oni koji su tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu svojim životima čuvali suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

Najnovije

spot_img