Zatraženo da se što prije omogući isplata pomoći penzionerima u TK

Preporučujemo

Prolongiranje planirane isplate novčane pomoći od 100 KM penzionerima sa najnižim primanjima u Tuzlanskom kantonu bila je glavna tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halialgića i ministra za rad socijalnu politiku Fadila Alića s delegacijom Saveza udruženja penzionera Tuzlanskog kantona, koju je predvodio predsjednik Upravnog odbora Saveza Haso Halilović.

Kako je kazao premijer Halilagić, kantonalna vlada je već osigurala sredstva za isplatu i ona su trebala biti uplaćena zajedno sa augustovskom penzijom, ali su se pojavili određeni problemi u realizaciji s Federalnim zavodom PIO/MIO.

-Vlada je osigurala 3,7 miliona KM za ovu namjenu, donijela potrebne odluke i trebalo je uslijediti potpisivanje protokola za transfer sredstava i prijenos novca na račun Federalnog zavoda. Međutim, mi smo nezvanično, telefonskim putem, obaviješteni da možemo pristupiti potpisivanju sporazuma ali da Federalni zavod PIO/MIO ne smije zaprimiti sredstva prije nego li zasjeda komisija federalnog ministarstva koja se tek treba formirati i koja će regulisati transfer ovih sredstava prema Federalnom zavodu PIO/MIO – rekao je Halilagić.

Izrazio je nezadovoljstvo što se ove godine oko ovog pitanja pravi problem, a prošle godine je projekt već uspješno realiziran.

-Želim vjerovati da ovo nije neka vrsta poruke Vlade Federacije BiH Vladi Tuzlanskog kantona nego da je stvar tehničke, odnosno uistinu finansijske prirode. Ali takvo pitanje se zaista u ovom momentu samo nameće. Smatram da penzioneri, posebno oni sa najnižim primanjima, nisu i ne smiju biti osobe preko čijih se interesa lomi dnevno politikantstvo – kazao je ministar Alić, saopćeno je iz Vlade TK.

Podrška penzionerima sa najnižom penzijom, jednokratno u visini od 100 KM nastavak je onoga što je Vlada Tuzlanskog kantona započela prethodne godine i ujedno jedna od mjera i sastavni dio ekspozea kantonalnog premijera Irfana Halilagića.

-Penzioneri su svakako zahvalni za ovu vrstu pomoći koju je prošle godine Vlada uplatila. 100 KM ne rješava ništa krucijalno, ali je svakako velika pomoć penzionerima koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem. Nije nam drago čuti da se isplata pomoći planirane i najavljene za ovaj mjesec prolongira, jer su mnogo od penzionera na tu pomoć u ovom mjesecu računali, zato tražimo da Vlada Federacije BiH u što kraćem roku riješi neophodne stvari i što prije omogući prijenos i isplatu sredstava koja je osigurala Vlada Tuzlanskog kantona – kazao je predsjednik UO Saveza udruženja penzionera Tuzlanskog kantona.

Najnovije