Kolektivna dženaza žrtava iz Zvornika 1. juna

Preporučujemo

Za kolektivnu dženazu u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija, koja bi trebala biti 1. juna ove godine, spremni su posmrtni ostaci samo jedne žrtve ubijene u masovnim zločinima počinjenim na području općine Zvornik u periodu 1992-1995. godine, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

“Za zajedničku dženazu u Zvorniku, koja bi trebala biti 1. juna ove godine, spremni su posmrtni ostaci samo jedne žrtve. Ne znamo da li će biti još neko identificiran. Za sada je stiglo nekih 13 novih DNK nalaza, ali se nijedan ne odnosi na žrtve iz Zvornika”, pojasnila je Čengić.

Riječ je o Omeru (Muharema) Subašiću, rođenom 1916. godine u Zvorniku. Nestao je u aprilu 1992. godine, a ekshumiran 2016. na području Kazan bašče. Identifikovan je u decembru prošle godine.

Ranijih godina na kolektivnoj dženazi žrtava sa područja Zvornika znale su biti ukopane desetine žrtava, međutim, kako vrijeme odmiče, taj broj se smanjuje.

“Ovo su žrtve koje su ubijene u periodu od 1992-1995. godine”, izjavila je Čengić.

“Kada je riječ o žrtvama genocida, do ovog trenutka 27 žrtava je spremno za ukop u Potočarima ove godine. Ovo još uvijek nije konačan broj. Moguće je da će u narednom periodu biti još zakazanih identifikacija ili da će se neko od porodica, gdje su već i zvanično identificirani posmrtni ostaci, odlučiti za ukop. Među njima su i dva maloljetnika starosti 16 godina”, pojasnila je Čengić.

Najnovije

spot_img