Islamska zajednica u BiH obilježava Dan džamija: Sjećanje na miniranje Ferhadije 1993.

Preporučujemo

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obilježit će danas Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih islamskih bogomolja u BiH.Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Stoga je odlukom Rijaseta IZ u BiH 7. maj proglašen Danom džamija, kada se simbolično obilježava rušenje Ferhadije, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.

Prema evidenciji Rijaseta IZ, na području BiH ukupno ima 2.822 objekta: 1.912 džamija, od kojih je 789 obnovljeno, 83 još nisu obnovljene, 140 objekata je iz mesdžida pretvoreno u džamije i 554 su novosagrađena džamijska objekta.

Ukupan broj mesdžida je 910, obnovljenih 386, neobnovljenih 74 i 287 novoizgrađenih mesdžida.

Ali, 7. maj je i dan sjećanja na tragično stradanje Murata Badića koji je ubijen na današnji dan 2001. godine u Banjoj Luci na dan polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju Ferhadije.

Tada je oko 4.000 srpskih nacionalista kamenovalo i fizički napalo oko 300 Bošnjaka koji su prisustvovali svečanosti povodom postavljanja kamena temeljca. Mnogo Bošnjaka je primljeno u banjalučku bolnicu, a Murat Badić iz Cazina je podlegao zadobijenim povredama.

Stoga će danas u Ferhadiji u 12:00 sati biti proučen Kelime-i-tevhid, u znak sjećanja na vakife i graditelje džamija, te dova pred dušu rahmetli Murata Badića, javlila je MINA.

Program svečanog otvorenja obnovljene Ferhadije održan je također 7. maja 2016. godine, čime se ističe i simbolizira bolji i novi početak.

Institucije Islamske zajednice će Dan džamija obilježiti prikladnim aktivnostima i programima, a u skladu s važećim mjerama nadležnih organa i instrukcijama Islamske zajednice.

Obilježavanje Dana džamija počelo je 1. maja jedinstvenom hutbom koja je pročitana u svim džamijama u Bosni i Hercegovini.

Najnovije

spot_img