Uslovi za ulazak bh. državljana u Hrvatsku

Preporučujemo

Državljanima Bosne i Hercegovine dozvoljen je ulazak u Hrvatsku pod uslovom da imaju odobren boravak u toj zemlji, i uz obavezno određivanje samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Državljani BiH, ali i drugih zemalja, mogu ući u Hrvatsku radi tranzita u druge zemlje ukoliko imaju radnu ili boravišnu dozvolu, pri čemu nema zadržavanja na teritoriji Hrvatske, prenosi Bljesak.info.

Osobe koje posjeduju dvojno državljanstvo moraju se na graničnom prelazu identificirati kao državljani Hrvatske.

“Hrvatskim državljanima dozvoljen je ulazak u RH uz određivanje mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana, pri čemu će im biti izdana propusnica do adrese samoizolacije”, naveli su iz Granične policije BiH, navodi izvor.

Iz Granične policije je poručeno da ako osoba ulazi u Hrvatsku s namjerom da napusti Republiku Hrvatsku za dva ili tri dana, dužna je odmah na graničnom prelazu prilikom ulaska u Hrvatsku to izreći graničnoj policiji.

“Te osobe će se evidentirati, radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguranja pridržavanja obveze kućne izolacije u vremenu trajanja koje je osoba izrekla prilikom ulaska u Hrvatsku (dva do tri dana). Takvim osobama granična policija u Hrvatskoj će izdati propusnicu koja služi za odlazak do mjesta odabranog za samoizolaciju i za povratak do granice radi napuštanja Hrvatske. Takva propusnica se izdaje na rok ovisno o trajanju boravka osobe u Hrvatskoj (izrečeno pri ulasku u zemlju), a najdulje 72 sata. Temeljem izdane propusnice takva osoba može napustiti Republiku Hrvatsku u roku važenja propusnice”, navode iz Granične policije za Bljesak.

Izuzeci iz ove odluke su zdravstveni radnici, osobe kojima treba hitno liječenje, prekogranični radnici, službe i timovi Civilne zaštite, pripadnici oružanih snaga, NATO-a, EUFOR-a, čelnici država i drugi.

Navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine, navodi Bljesak.

(RTV GLAS DRINE/N1)

Najnovije

spot_img