Inspektori MUP-a Zvornik masovno saslušavaju pripadnike ARBiH

Preporučujemo

Po čijoj naredbi inspektori MUP-a Zvornik, već više od dva mjeseca, intezivno, bivšim pripadnicima Armije RBiH sa područja Zvornika šalju pozive na saslušanje, zasad niko niti od onih koji su tek pozvani, niti od onih koji su već davali izjave, ne mogu dati precizan odgovor. 

Jedan od onih kojeg su inspektori islijeđivali, navodi da mu je rečeno da to rade po nalogu Tužilaštva BiH.

„Javio sam se na saslušanje koje je više bilo pritisak da potvrdim neke njihove navode, nego razgovor o konkretnim događajima za vrijeme agresije.

Traže od mene da potvrdim da je od granata, navodno ispaljenih sa položaja Zvorničke brigade ARBiH, srušena neka kuća u Kozluku, oštećeni stambeni i drugi objekti u srpskim selima na kojima je pričinjena materijalna šteta, granatiran Zvornik, pa čak da je od tih granata ubijena neka osoba u Malom Zvorniku.

Bio sam zaprepašten pitanjiima, a još više pritiskom da imenujem osobu koja je tobože naređivala granatiranja o kojima govore.

Možete samo zamisliti kako sam se tog dana osjećao.

Neko od mene traži imenujem krivca za navodno srušeni krov srpske kuće i štale, a nema krivca za smrt mog oca i grupe od 70 Bošnjaka koji su u Grbavcima zarobljeni 21. maja 1992. godine i isti dan poubijani.   

Punih 29 godina čekam da neko odgovara za ubistvo mog oca, a sada neko hoće da mi kaže da je to nevažno“, navodi, izuzetno revoltiran, naš sagovornik koji je iz opravdanih razloga govorio pod uslovom anonimnosti.

Jedan od onih Zvorničana koji nam je, također potvrdio da je bio saslušavan, navodi da je više od tri sata bio podvrgnut pritiscima da prizna kako su navodne granate, sa položaja brigade kojoj je pripadao, ispaljivane na Zvornik i to po naređeju određenih komandanata.

„Najprije, mi nismo imali oružje koje bi moglo dobaciti do Zvornika, jer da smo ga imali, ne bi toliko Bošnjaka u ovom gradu bilo zarobljeno i ubijeno na pravdi Boga.

Tokom mog ispitivanja shvatio sam da se, po svaku cijenu, prepadanjem osoba koje ispituju, pokušava pronaći neko ko će potvrditi teze koje mu nude ispitivači, ustvari da su određene osobe u našim komandama naređivale granatiranje Zvornika i okolnih srpskih sela.

Moja saznanja govore da se oko 200  bivših pripadnika Armije RBiH sa područja općine Zvornik, već više od dva mjeseca saslušava na istu temu.

Znam da se, posebno, na one koji žive na području RS, vrši strašan pritisak da potvrde to što im inspektori govore.

Kako sam čuo, nekima se nude određene usluge, a nekima se prijeti da će i oni biti optuženi za tobože počinjene zločine, ako ne potvrde to što oni žele“, ispričao nam je jedan od nedavno saslušanih Zvorničana

Mnogi od naših sagovornika ne mogu da vjerujem, da se njihova saslušanja i pritisci kojima su podvrgnuti kako bi lažno svjedočili, odvijaju po naredbi Tužilaštva BiH, a kako to inspektori koji ih saslušavaju predstavljaju.

Ističu da su najveći broj onih koji su pozivani na saslušanje, ustvari osobe kojima je početkom agresije u Zvorniku ubijeno i po nekoliko članova najuže  porodica.

Poseban revolt, kod svih, izaziva činjenica da Tužilaštvo BiH ni nakon 29 godina nije procesuiralo ni jednog zločinca odgovornog za ubistvo oko 700 Bošnjaka zarobljenih na Bijelom potoku, za zločine počinjene u logoru Liplje, te za mnoge druge zločine nad Bošnjacima  u ovoj podrinjskoj općini.

(RTV GD/politicki.ba)

Najnovije

spot_img