Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin: Igračima koji će igrati u Superligi slijedi zabrana nastupanja za reprezentacije

Preporučujemo

Udarna vijest u svijetu fudbala je osnivanje Superlige od strane 12 europskih velikih klubova, a predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin je danas izjavio da igrači koji budu igrali u spomenutoj ligi neće moći nastupati za svoje reprezentacije.

“Igračima koji će igrati u Superligi bit će zabranjeno igrati na Svjetskom i Europskom prvenstvu, odnosno neće moći igrati za reprezentacije. U ovom trenutku ne mogu snažnije naglasiti da su UEFA i fudbalski vijet ujedinjeni protiv sramotnog samouslužnog prijedloga klubova motivisanih pohlepom i ničim drugim. Svi smo jedinstveni protiv ovog projekta”, riječi su ČEferina.

Ukoliko bi ova odluka bila zvanična, to bi značilo da za našu selekciju ne bi mogli igrati Miralem Pjanić (Barcelona), Rade Krunić (Milan) te Sead Kolašinac (Arsenal).

Inače, osnivači Superlige su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, ​​Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester Utd, Real Madrid i Tottenham.

Spomenuti klubovi su pozvali još tri neimeonovana tima da im se priključe u projektu kojim bi upravljalo tih 15 osnivača.

Također, još pet timova bi se kvalifikovalo u Superligu na temelju rezultata u nacionalnim prvenstvima, iako još nije navedeno iz kojih bi država dolazili ti klubovi.

Predsjednik Superlige će biti Florentino Perez (Real Madrid), a potpredsjednici Andrea Agnelli (Juventus) i Joel Glazer (Manchester United).

Inostrani mediji spominju cifru od 3,5 milijardi eura koju će klubovi osnivači podijeliti, a osvajač lige će dobiti 400 miliona eura.

Najnovije

spot_img