IGK traži od UN-a da proglasi 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Preporučujemo

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) traži od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija proglašenje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Direktor IGK-a Emir Ramić u pismu upućenom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija ističe da je krajnje vrijeme da se 11. juli proglasi kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici koji ostaje jedno od najmračnijih poglavlja u historiji Evrope i svijeta.

“Tvrdnja da je genocid počinjen u Srebrenici nije stvar mišljenja, to je historijska činjenica koju je pravno utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, a kasnije i Međunarodni sud pravde i drugi domaći sudovi. Nažalost, mnogi ljudi ne znaju šta se dogodilo u Srebrenici, a mnogi koji znaju to poriču. Poricanje je najveća uvreda za žrtve genocida i ozbiljna prijetnja istini, pravdi, kulturi sjećanja, stabilnosti i miru u regionu i šire”, poručuju iz IGK-a.

Kako su naveli, kontinuirana i rastuća kultura poricanja genocida u Srebrenici se mora iskorijeniti, a politički lideri u regionu, posebno lideri Republike Srbije i Republike Srpske snose primarnu odgovornost da se suprotstave negiranju genocida.

“Suočeni s raširenim poricanjem genocida, krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica, posebno Ujedinjene nacije, priznaju 11. juli kao zvanični Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Proglašenje bi pokazalo da Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica stoje na strani pravde i istine i da su u solidarnosti sa žrtvama i preživjelima genocida u Srebrenici. To je minimum koji možemo tražiti i minimum koji očekujemo od međunarodne zajednice”, ističu u IGK-u.

Traže također od kanadskog ambasadora pri UN-u da podrži prijedlog za utvrđivanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine. IGK apeluje i na ambasadora BiH pri UN-u da preduzme pojačane aktivnosti na realizaciji ovog zadatka.

Pismo IGK-a poslano je i predsjedniku Generalne skupštine UN-a, predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a, ambasadoru i stalnom predstavniku Kanade pri UN-u i ambasadoru i stalniom predstavniku BiH pri UN-u u Njujorku.

Najnovije

spot_img