Gdje su pare? Predsjedništvo BiH ponovo novcem građana finansiralo vjerske ustanove

Preporučujemo

U Službenom listu BiH objavljene su posljednje odluke članova Predsjedništva BiH u 2017. godini. Očekivano, većina njih odnosila se na dodjelu finansijskih sredstava vjerskim institucijama ili za obilježavanje vjerskih događaja.

Riječ je o 15.000 KM koje su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić dodijelili vjerskim institucijama ili udruženjima za aktivnosti koje imaju veze s vjerskim događajima.

Naime, u posljednjem izdanju Službenog lista BiH koji je digitalno publiciran prije nekoliko dana objavljeno je čak 19 odluka o interventnom korištenju sredstava tekuće rezerve, a koje su donijeli članovi Predsjedništva BiH.

Od toga se devet odluka odnosi na novčanu pomoći vjerskim institucijama, što u prijevodu znači da su čelnici bosanskohercegovačkih institucija tokom prošle godine dodijelili 111.000 KM interventnih sredstava vjerskim institucijama ili organizacijama povezanim s vjerskim ustanovama.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odobrio je dodjelu 1.000 KM Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini Vrtoče kao podršku i pomoć za obnovu hrama, 1.000 KM Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini u Visokom kao podršku i pomoć za obnovu hrama i 1.000 KM Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini u Sanskom Mostu kao pomoć Crkvenoj općini.

U odlukama objavljenim 28. decembra 2017. godine stoji da je član Predsjedništva BiH Dragan Čović odobrio isplatu 1.000 KM Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije u svrhu podrške izdavačkoj djelatnosti, 1.000 KM župi Presvetog Trojstva – Buhovo Široki Brijeg za finansijsku pomoć za dovršenje projekta izgradnje višenamjenske župne dvorane u Buhovu i 1.000 KM župi Prečistog Srca Marijina u Bijeljini za finansijsku podršku u obnovi župne crkve u Bijeljini.

Najnovije

spot_img