Erdogan i Grabar-Kitarović u Ankari o Izbornom zakonu BiH

Preporučujemo

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas će se u Turskoj susresti sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a glavna tema razgovora bit će stanje u BiH te posebice izmjena izbornog zakona.

Opći izbori u BiH trebali bi se održati u oktobru, a predsjednik HDZ-a Dragan Čović jučer je na pres konferenciji ponovio da predstavnici Hrvata u BiH traže izmjene Izbornog zakona kako im drugi ne bi birali njihove predstavnike u vlasti, javlja N1.

Prije ovogodišnjih izbora, smatra hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, taj zakon treba mijenjati kako bi Hrvati bili ravnopravni s druga dva konstituvna naroda u BiH.

“Dajte da se omogući da u BiH imamo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, da konstitutivnost zaživi prema odlukama Ustavnog suda i da se okrenemo europskom putu”, rekao je.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, ne vjeruje u lobiranje te smatra da se rješenje neće postići

“Bilo bi mnogo bolje da predstavnici SDA i HDZ-a sjednu i pokušaju postići dogovor, neće to riješiti ni hrvatski ni turski predsjednik. Nažalost, zbog nedostatka komunikacije nisam optimist da će se to dogoditi”, rekao je za N1.

Sporno u izbornom sistemu za predstavnike Hrvata u BiH je preglasavanje zbog kojeg se dogodio slučaj “Željko Komšić” kada su Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

U manje od dvije godine bit će to drugi sastanak predsjednice Grabar-Kitarović s Erdoganom. Nakon Ankare, sljedeće sedmice Kolinda Grabar-Kitarović stiže u Sarajevo gdje će boraviti dva dana.

Najnovije

spot_img