Kašljem sedmicama, moram li doktoru?

Preporučujemo

Prehlada je virusna infekcija gornjih dišnih puteva, odnosno nosa i grla. Riječ je o uglavnom bezazlenoj bolesti koju uzrokuje više od 200 virusa, a koju odrasla osoba dobije dva do tri puta godišnje.

Kašljem već danima, ovo sigurno nije prehlada, žali se kolegica na poslu te ističe da mora ići k doktoru jer bi moglo biti nešto opasno. Je li uistinu nešto ozbiljno ili tek uobičajen simptom sezonske boljke, pitanje je koje muči mnoge.

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma sezonskih bolesti, a kod prehlade može potrajati čak dva tjedna. U slučaju da ste pušač, izloženi ste duhanskom dimu ili imate oslabljen imunitet, kašalj može potrajati čak i više od tog vremenskog perioda.

“Za prehladu nema lijeka, a u ovim slučajevima ne pomažu antibiotici niti cjepiva. Odmor i unos dovoljno tekućine najbolji je što možete učiniti za svoj organizam kad ste prehlađeni. ”

Većina ljudi od prehlade se oporavi nakon sedam do deset dana, ističe dr. Megha Tewari iz Memorijalnog medicinskog centra Hermann The Woodlands.

Upaljeno grlo simptom je koji traje prvih dan-dva od dobivanje prehlade. Lagana glavobolja, bolovi u tijelu i lagano povišena tjelesna temperatura potraju nekoliko dana.
Umor i začepljenost nosa

Umor se može zadržati prvi tjedan ili čak deset dana, dok se najdulje zadržava začepljenost nosa i kašljanje – i do dva tjedna.

Tijekom prehlade tekstura i boja iscjetka iz nosa može se mijenjati, i to nije razlog za paniku. Javite se svome liječniku ako vam simptomi traju duže od 10 dana, ako je riječ o neobičnim i ozbiljnim simptomima te ako imate temperaturu višu od 38 Celzijevih stupnjeva, upozorava dr. Tewari.

Za prehladu nema lijeka, a u ovim slučajevima ne pomažu antibiotici niti cjepiva. Odmor i unos dovoljno tekućine najbolje je što možete učiniti za svoj organizam.

Najnovije

spot_img