Demografski slom: Više od 800 mjesta u BiH bez ijednog djeteta

Preporučujemo

Bosna i Hercegovina je, pored drugih, doživjela i demografski slom. U preko 800 mjesta  iz 90 općina u našoj zemlji ne živi ni jedan maloljetnik, podaci su Instituta za sigurnost i globalna pitanja Univerziteta u Lajdenu u Nizozemskoj.

Demografski slom najavila je i studija “Analiza stanja stanovništva BiH i projekcija za razdoblje od 2020. -2070.godine” Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija. Prema tom dokumentu najavljeno je da bi 2070.godine u BiH moglo živjeti samo milion i po ljudi.

Prema podacima Saveza izbjeglih i raseljenih lica BiH, u proteklih sedam godina našu zemlju je napustilo više od 315 hiljada stanovnika. Predsjednica Saveza Mirhunisa Zukić kaže da je, nakon pojedinačnih odlazaka u početku, proces nastavljen iseljavanjem cijelih porodica, a mnogi su napuštali radna mjesta kako bi krenuli na Zapad.

Nekada je egzistencija bila glavni razlog, ali sada ljudi bježe od neizvjesnosti, ludila nacionalizma i političke nesigurnosti, kaže Muris Čičić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Što je najgore u svemu, ni pandemija nije zaustavila egzodus.

(RTV GLAS DRINE/DNEVNI AVAZ)

Najnovije

spot_img