Danski parlament izglasao zabranu spaljivanja Kur'ana

Preporučujemo

Danski parlament usvojio je zakon kojim se zabranjuje spaljivanje Kur'ana na javnim mjestima. Folketing, odnosno parlament, usvojio je zakon s 94-77 glasova, s osam odsutnih zastupnika.

Danska i Švedska se ove godine suočavaju s velikim brojem demonstracija u kojima su antiislamski aktivisti palili ili na drugi način oštećivali Kur'an, što je izazvalo napetosti i pokrenulo zahtjeve da nordijske vlade zabrane tu praksu.

Danska je nastojala uspostaviti ravnotežu između ustavom zaštićene slobode govora, uključujući pravo na kritkovanja vjere, i nacionalne sigurnosti zbog straha da bi spaljivanje Kur'ana moglo izazvati napade.

Domaći kritičari u Švedskoj i Danskoj tvrde da bilo kakva ograničenja kritikovanja religije, uključujući spaljivanje Kur'ana, potkopavaju teško izborene slobode u regiji.

“Historija će nam zbog toga oštro suditi, i to s dobrim razlogom. Ono na što se sve svodi je hoćemo li ograničenje slobode govora odrediti mi ili je to diktirano izvana”, rekla je Inger Stojberg, zastupnica iz desničarske stranke Danskih demokrata, koja se protivila zabrani.

Danska vlada tvrdi da će nova pravila imati samo marginalan utjecaj na slobodu govora i da kritikovanje vjere na druge načine ostaje legalno.

Kršenje novog zakona bilo bi kažnjivo novčano ili do dvije godine zatvora, saopćila je vlada.

Švedska također razmatra načine za zakonsko ograničavanje skrnavljenja Kur'ana, ali ima drugačiji pristup od Danske. Provjerava treba li policija uzeti u obzir nacionalnu sigurnost kada odlučuje o prijavama za javne demonstracije.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img